Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of thickening agents on the perceived viscosity and acidity of model beverages

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894767" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894767 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of thickening agents on the perceived viscosity and acidity of model beverages

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of thickening agents - methyl cellulose, hydroxyethyl cellulose, sodium carboxymethylcellulose, and xanthan gum - solutions on the sensory viscosity was investigated in the concentration range of 0-0.8 %. The perceived viscosity was proportional to the logarithm of kinematic viscosity in presence of citric and malic acids. The viscosity was inversely proportional to the acidity at the viscosity levels higher than 10 mm2 s-1. Liquid of high viscosity thus possess lower acidity than aqueous orlow-viscosity solutions. No significant differences were found between the influences of different thickening agents.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of thickening agents on the perceived viscosity and acidity of model beverages

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of thickening agents - methyl cellulose, hydroxyethyl cellulose, sodium carboxymethylcellulose, and xanthan gum - solutions on the sensory viscosity was investigated in the concentration range of 0-0.8 %. The perceived viscosity was proportional to the logarithm of kinematic viscosity in presence of citric and malic acids. The viscosity was inversely proportional to the acidity at the viscosity levels higher than 10 mm2 s-1. Liquid of high viscosity thus possess lower acidity than aqueous orlow-viscosity solutions. No significant differences were found between the influences of different thickening agents.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    30

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    442-445

  • Kód UT WoS článku

    000307490900007

  • EID výsledku v databázi Scopus