Proteomika obilnin vystavených abiotickému stresu - nástroj pro vyhledávání možných markerů odolnosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43895584" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43895584 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.isvav.cz/resultDetail.do;jsessionid=989319D1C12E958938F261E28BBA7717?rowId=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002231!RIV13-MZE-00027006" target="_blank" >http://www.isvav.cz/resultDetail.do;jsessionid=989319D1C12E958938F261E28BBA7717?rowId=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002231!RIV13-MZE-00027006</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Proteomika obilnin vystavených abiotickému stresu - nástroj pro vyhledávání možných markerů odolnosti
Popis výsledku v původním jazyce
Výzkum reakcí stresovaných obilnin na proteinové úrovni může přinést nové poznatky ohledně specifických reakcí různě odolných odrůd na daný stres. Proteiny, jejichž obsah v pletivech různě odolných odrůd se signifikantně liší, lze cíleně testovat jako možné markery odolnosti. V tomto příspěvku jsou představeny výsledky proteomických experimentů provedené na ječmenech a pšenicích vystavených chladu v naší laboratoři. Podařilo se identifikovat proteiny vykazující signifikantní rozdíly mezi různě odolnýmigenotypy (např. legumin-like protein, malát dehydrogenáza, proteiny ABA_WDS rodiny). Identifikované proteiny odlišně akumulované ve vzorcích náležely k různým funkčním skupinám (např. ROS, COR, chaperony, enzymy metabolismu cukrů, aminokyselin). V příspěvku jsou diskutovány následné postupy pro testování vybraných proteinů jako markerů odolnosti.
Název v anglickém jazyce
Proteomics cereals exposed to abiotic stress - a tool for identifying potential markers of resistance
Popis výsledku anglicky
Research focused on responses of stressed cereals at the protein level may lead to new knowledge about the specific responses of different species resistant to the stress. Proteins whose content in tissues in differently resistant species vary significantly, can be specifically tested as potential markers of resistance. This paper presents the results of proteomic experiments carried out on barley and wheat exposed to coldness in our laboratory. We were able to identify proteins exhibiting significant differences between different resistant genotypes (eg legumin-like protein, malate dehydrogenase, proteins ABA_WDS family). Identified proteins that were accumulated in different samples belonged to various functional groups (e.g., ROS, COR, chaperones, enzymes of carbohydrate metabolism, amino acid). The paper discusses the follow-up procedures for the testing of selected proteins as markers of resistance.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81287" target="_blank" >QH81287: Studium strategie adaptace ječmene a planého druhu na stresy pomocí transkriptomiky a proteomiky jako základ pro rozvoj biotechnologií</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
9 věd.př.
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
236-240
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—