Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895244" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895244 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přepěňování piva neboli gushing je negativní jev, při kterém samovolně dochází k prudkému úniku kapaliny z lahve nebo plechovky. I přes letitý výzkum stále ještě nebyl plně objasněn. Problém studia gushingu spočívá v jeho sezónní variabilitě, v závislosti na použitých surovinách a technologickém zpracování. Navíc se jeho intenzita může během let měnit. Dále souvisí také s faktem, že dosud není k dospozici jednoduchá a levná metoda pro jeho výzkum. Cílem práce bylo najít vhodnou použitelnou gushingovou matrici, na které by bylo možno zkoumat fyzikálně-chemickou podstatu přepěňování pomocí nového experimentálního tlakového zařízení. Byla postavena jednoduchá a levná aparatura pro studium přepěňování piva. Na tlakovém zařízení je umístěn systém ventilů, jimiž se kontroluje odvod/přívod plynné a kapalné fáze a je zde možnost připojení tlakového a teplotního čidla. Pomocí ventilů pro odvod plyné fáze je pak možno regulovat rychlost poklesu přetlaku plynu nad kapalinou ? jeho náhlé snížení i

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of physicochemical factors on gushing mechanism

  • Popis výsledku anglicky

    Gushing is a negative phenomenon when a foam spontaneously gush out when a bottle or can is opened. Despite a long-term research the gushing still has not been fully explained. The problem of gushing is its seasonal variability, depending on the raw materials and processing technology. In addition, gushing intensity may change over the years. Furthermore, gushing also related to the fact that there is no simple and inexpensive method for measuring. The aim of this work was to find a suitable gushing matrix which could be helpful to study gushing in a new experimental pressure equipment. Simple and inexpensive apparatus was built for the study of overfoaming beer. The valve system (placed on the pressure equipment) control outlet/inlet gas and liquid phase. The pressure and temperature sensors can be also connected to the equipment. It is also possible to regulate the rate of decrease gas pressure above the liquid - the sudden reduction ideally simulates the classic opening beer bottles

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Konference CHISA 2013

  • ISBN

    978-80-02-02500-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    "1-6"-"6-"

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní

  • Datum konání akce

    14. 10. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku