Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895244" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895244 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva
Popis výsledku v původním jazyce
Přepěňování piva neboli gushing je negativní jev, při kterém samovolně dochází k prudkému úniku kapaliny z lahve nebo plechovky. I přes letitý výzkum stále ještě nebyl plně objasněn. Problém studia gushingu spočívá v jeho sezónní variabilitě, v závislosti na použitých surovinách a technologickém zpracování. Navíc se jeho intenzita může během let měnit. Dále souvisí také s faktem, že dosud není k dospozici jednoduchá a levná metoda pro jeho výzkum. Cílem práce bylo najít vhodnou použitelnou gushingovou matrici, na které by bylo možno zkoumat fyzikálně-chemickou podstatu přepěňování pomocí nového experimentálního tlakového zařízení. Byla postavena jednoduchá a levná aparatura pro studium přepěňování piva. Na tlakovém zařízení je umístěn systém ventilů, jimiž se kontroluje odvod/přívod plynné a kapalné fáze a je zde možnost připojení tlakového a teplotního čidla. Pomocí ventilů pro odvod plyné fáze je pak možno regulovat rychlost poklesu přetlaku plynu nad kapalinou ? jeho náhlé snížení i
Název v anglickém jazyce
Influence of physicochemical factors on gushing mechanism
Popis výsledku anglicky
Gushing is a negative phenomenon when a foam spontaneously gush out when a bottle or can is opened. Despite a long-term research the gushing still has not been fully explained. The problem of gushing is its seasonal variability, depending on the raw materials and processing technology. In addition, gushing intensity may change over the years. Furthermore, gushing also related to the fact that there is no simple and inexpensive method for measuring. The aim of this work was to find a suitable gushing matrix which could be helpful to study gushing in a new experimental pressure equipment. Simple and inexpensive apparatus was built for the study of overfoaming beer. The valve system (placed on the pressure equipment) control outlet/inlet gas and liquid phase. The pressure and temperature sensors can be also connected to the equipment. It is also possible to regulate the rate of decrease gas pressure above the liquid - the sudden reduction ideally simulates the classic opening beer bottles
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Konference CHISA 2013
ISBN
978-80-02-02500-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
"1-6"-"6-"
Název nakladatele
Česká společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Srní
Datum konání akce
14. 10. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—