Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Novel Desaturation Cell to Quantify Gushing Intensity: A Preliminary Study on Model Solutions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899368" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899368 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67985858:_____/15:00444322

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1094/ASBCJ-2015-0404-01" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1094/ASBCJ-2015-0404-01</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1094/ASBCJ-2015-0404-01" target="_blank" >10.1094/ASBCJ-2015-0404-01</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Novel Desaturation Cell to Quantify Gushing Intensity: A Preliminary Study on Model Solutions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Beer gushing is an unwanted phenomenon that occurs when the beer foam spontaneously gushes out when a bottle or can is opened. Despite long-term research, gushing still has not been fully explained. To our knowledge, there is no simple, quick, and inexpensive method for reliably measuring gushing intensity. In this article, a desaturation cell enabling saturation, step-wise pressure drop, and image analysis of foam formation is presented. The gushing intensity was evaluated through foam formation rate and relative final foam volume. To study the physicochemical mechanism of gushing, the measurements were carried out in a simple gushing matrix made of water and bovine serum albumin (BSA), the aggregates or micelles of which serve as nucleation sites for bubble formation. The effect of hop bitter compounds (iso-alpha-acids and tetrahydro-iso-alpha-acids) and essential oils (linalool) in the BSA matrix was also tested. The hop bitter compounds increased the foam formation rate significantly while affecting the foam volume less. Linalool at low concentration caused an extremely high foam formation rate whereas, at higher concentration, did not affect the foaming of the BSA matrix.

  • Název v anglickém jazyce

    Novel Desaturation Cell to Quantify Gushing Intensity: A Preliminary Study on Model Solutions

  • Popis výsledku anglicky

    Beer gushing is an unwanted phenomenon that occurs when the beer foam spontaneously gushes out when a bottle or can is opened. Despite long-term research, gushing still has not been fully explained. To our knowledge, there is no simple, quick, and inexpensive method for reliably measuring gushing intensity. In this article, a desaturation cell enabling saturation, step-wise pressure drop, and image analysis of foam formation is presented. The gushing intensity was evaluated through foam formation rate and relative final foam volume. To study the physicochemical mechanism of gushing, the measurements were carried out in a simple gushing matrix made of water and bovine serum albumin (BSA), the aggregates or micelles of which serve as nucleation sites for bubble formation. The effect of hop bitter compounds (iso-alpha-acids and tetrahydro-iso-alpha-acids) and essential oils (linalool) in the BSA matrix was also tested. The hop bitter compounds increased the foam formation rate significantly while affecting the foam volume less. Linalool at low concentration caused an extremely high foam formation rate whereas, at higher concentration, did not affect the foaming of the BSA matrix.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LD13018" target="_blank" >LD13018: Vlastnosti fázového rozhraní - jejich měření a jejich vliv na chování makroskopických toků</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the American Society of Brewing Chemists

  • ISSN

    0361-0470

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    185-189

  • Kód UT WoS článku

    000354143800011

  • EID výsledku v databázi Scopus