Preparát pro simultánní hořčení a dobarvení piva, způsob jeho výroby a použití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000031" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000031 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/14864347:_____/20:N0000019
Výsledek na webu
<a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/308/308488.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/308/308488.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Preparát pro simultánní hořčení a dobarvení piva, způsob jeho výroby a použití
Popis výsledku v původním jazyce
Preparát pro simultánní hořčení a dobarvení piva obsahuje částice chmele a sladinu, přičemž obsahuje 0,03 až 0,3 % hmotn. alfa kyselin chmele, 1,7 až 2,9 % hmotn. beta kyselin chmele, 3,2 až 5,2 % hmotn. iso-alfa hořkých kyselin chmele, 0,05 až 0,5 % hmotn. humulinonů, a vykazuje barvu 1 až 40 jedn. EBC. Způsob výroby preparátu pro simultánní hořčení a dobarvení piva spočívá v katalytické izomeraci alfa kyselin chmele ve sladině za přítomnosti extraktu z karamelových nebo barevných sladů. Reakce probíhá za varu po dobu 40 až 90 minut. Kombinací různých odrůd chmele s rozdílným obsahem alfa kyselin chmele a množství extraktu ze sladů se vyrobí směsný chmelo-sladový preparát pro simultánní hořčení a dobarvení piva se širokou škálou hořčicí vydatnosti a barvicí schopnosti, který lze použít k úpravě hořkosti a barvy piva v jednom kroku.Podpis licenční smlouvy 14.10.2020.
Název v anglickém jazyce
Preparation for simultaneous bittering and coloring of beer, method of its production and use
Popis výsledku anglicky
The preparation for simultaneous bittering and coloring of beer contains particles of hops and wort, while it contains 0.03 to 0.3% by weight. of hop alpha acids, 1.7 to 2.9 wt. Hop beta acids, 3.2 to 5.2 wt. iso-alpha acids, 0.05 to 0.5 wt. humulinones, and exhibits a color of 1 to 40 EBC units. Method for producing a preparation for the simultaneous bittering and coloring of beer consists in the catalytic isomerization of hop alpha acids in wort in the presence of an extract of caramel or dark malts. The reaction proceeds under boiling for 40 to 90 minutes. Combining different hop varieties with different hop alpha acids and amounts of malt extract produces a mixed hop-malt preparation for simultaneous bittering and coloring of beer with a wide range of bittering yield and coloring ability that can be used to adjust the bitterness and color of beer in one step. Signing the license contract Oct. 14, 2020.
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
308488
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
5. 8. 2020
Název vlastníka
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Chmelařský institut, s.r.o.
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence