Isolation and characterization of plant peptides with antimicrobial properties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895767" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895767 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Isolation and characterization of plant peptides with antimicrobial properties
Popis výsledku v původním jazyce
Vzhledem k tomu, že antimikrobiální peptidy působí velmi rychle, mohou být aplikovány na rostliny, kde jsou po zničení škůdce rozloženy proteolytickými enzymy. Jedním z dostupných a levných zdrojů antimikrobiálních peptidů by se mohly stát rostlinné zbytky po sklizni. Metodika, kterou je možné z rostlinného materiálu získán čistý antimikrobiální peptid, by se dala rozdělit do 2 základních fází, a to na extrakci a separaci s purifikaci. Extrakce probíhala v 50% roztoku acetonitrilu v deionozivané vodě a0,1% trifluoroctové kyselině. Separace současně s purifikací byly prováděny dvoukrokově, nejprve byla tandemově použita gelová chromatografie a extrakcí získané látky byly rozděleny podle molekulových hmotností, druhým krokem bylo získání čistých látek využitím RP HPLC. Přítomnost látek peptidového charakteru byla potvrzována tricinovou SDS-PAGE. Nejdůležitější charakteristikou antimikrobiálních peptidů je jejich aktivita, a to jak antimikrobiální, tak i případné toxické působení na savč
Název v anglickém jazyce
Isolation and characterization of plant peptides with antimicrobial properties
Popis výsledku anglicky
Vzhledem k tomu, že antimikrobiální peptidy působí velmi rychle, mohou být aplikovány na rostliny, kde jsou po zničení škůdce rozloženy proteolytickými enzymy. Jedním z dostupných a levných zdrojů antimikrobiálních peptidů by se mohly stát rostlinné zbytky po sklizni. Metodika, kterou je možné z rostlinného materiálu získán čistý antimikrobiální peptid, by se dala rozdělit do 2 základních fází, a to na extrakci a separaci s purifikaci. Extrakce probíhala v 50% roztoku acetonitrilu v deionozivané vodě a0,1% trifluoroctové kyselině. Separace současně s purifikací byly prováděny dvoukrokově, nejprve byla tandemově použita gelová chromatografie a extrakcí získané látky byly rozděleny podle molekulových hmotností, druhým krokem bylo získání čistých látek využitím RP HPLC. Přítomnost látek peptidového charakteru byla potvrzována tricinovou SDS-PAGE. Nejdůležitější charakteristikou antimikrobiálních peptidů je jejich aktivita, a to jak antimikrobiální, tak i případné toxické působení na savč
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA522%2F09%2F1693" target="_blank" >GA522/09/1693: Úloha antimikrobiálních peptidů v obraně rostlin proti pathogenům</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
International Conference on Chemical Technology - ICCT 2013
ISBN
978-80-86238-37-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1-6
Název nakladatele
Česká společnost průmyslové chemie - GS
Místo vydání
Zlín
Místo konání akce
Mikulov
Datum konání akce
8. 4. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—