Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv přídavku mléčné sušiny na růst a stabilitu buněk Lactobacilllus acidophilus CCDM 151 v jogurtech.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895877" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895877 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv přídavku mléčné sušiny na růst a stabilitu buněk Lactobacilllus acidophilus CCDM 151 v jogurtech.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci byl sledován vliv přídavku sušeného odstředěného mléka, sušené syrovátky a koncentrátu syrovátkových bílkovin na růst a stabilitu buněk během skladování kmene Lactobacillus acidophilus CCDM 151 v laboratorně vyrobených jogurtech. Pozornost byla rovněž zaměřena na sledování vlivu objemu inokula (1 % nebo 3 % obj.) L. acidophilus CCDM 151 a přídavku mléčné sušiny na tvorbu acetaldehydu a reologické vlastnosti vyrobených jogurtů. Přídavek sušené syrovátky a koncentrátu syrovátkových bílkovin zvyšoval tvorbu acetaldehydu a příznivě ovlivňoval životaschopnost sledovaného kmene během dlouhodobého skladování.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of milk dry matter addition on the growth and stability of Lactobacillus acidophilus CCDM 151 cells in yoghurt

  • Popis výsledku anglicky

    In this work, the effect of the addition of skimmed milk powder, dried whey powder and whey protein concentrate on growth and stability of cells Lactobacillus acidophilus CCDM 151 during storage in laboratory-made yoghurt was monitored. The attention hasalso been directed to the influence of volume of L. acidophilus CCDM 151 inoculums (1 % or 3 % w/w) and the addition of milk solids on the formation of acetaldehyde and the rheological properties of yoghurts. The addition of dried whey and whey proteinconcentrate increased the formation of acetaldehyde and favourably affected the viability of the tested strain during long-term storage.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    141

  • Číslo periodika v rámci svazku

    říjen

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    9-12

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus