Vliv přídavku mléčné sušiny na růst a stabilitu buněk Lactobacilllus acidophilus CCDM 151 v jogurtech.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895877" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895877 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku mléčné sušiny na růst a stabilitu buněk Lactobacilllus acidophilus CCDM 151 v jogurtech.
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byl sledován vliv přídavku sušeného odstředěného mléka, sušené syrovátky a koncentrátu syrovátkových bílkovin na růst a stabilitu buněk během skladování kmene Lactobacillus acidophilus CCDM 151 v laboratorně vyrobených jogurtech. Pozornost byla rovněž zaměřena na sledování vlivu objemu inokula (1 % nebo 3 % obj.) L. acidophilus CCDM 151 a přídavku mléčné sušiny na tvorbu acetaldehydu a reologické vlastnosti vyrobených jogurtů. Přídavek sušené syrovátky a koncentrátu syrovátkových bílkovin zvyšoval tvorbu acetaldehydu a příznivě ovlivňoval životaschopnost sledovaného kmene během dlouhodobého skladování.
Název v anglickém jazyce
The influence of milk dry matter addition on the growth and stability of Lactobacillus acidophilus CCDM 151 cells in yoghurt
Popis výsledku anglicky
In this work, the effect of the addition of skimmed milk powder, dried whey powder and whey protein concentrate on growth and stability of cells Lactobacillus acidophilus CCDM 151 during storage in laboratory-made yoghurt was monitored. The attention hasalso been directed to the influence of volume of L. acidophilus CCDM 151 inoculums (1 % or 3 % w/w) and the addition of milk solids on the formation of acetaldehyde and the rheological properties of yoghurts. The addition of dried whey and whey proteinconcentrate increased the formation of acetaldehyde and favourably affected the viability of the tested strain during long-term storage.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
141
Číslo periodika v rámci svazku
říjen
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
9-12
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—