Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rapid monitoring of heat-accelerated reactions in vegetable oils using direct analysis in real time ionization coupled with high resolution mass spectrometry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896493" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896493 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612019085" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612019085</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.12.019" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2012.12.019</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Rapid monitoring of heat-accelerated reactions in vegetable oils using direct analysis in real time ionization coupled with high resolution mass spectrometry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Transmission-mode direct analysis in real time ionization coupled with high resolution mass spektrometry (TM-DART?HRMS) was used to monitor chemical changes in various vegetable oils (olive, rapeseed, soybean and sunflower oil) during their thermally-induced oxidation. This novel instrumental approach enabled rapid fingerprinting of examined samples and detection of numerous sample components, such as triacylglycerols (TAGs), phytosterols, free fatty acids (FFA), and their respective oxidation products.Mass spectra obtained from DART were processed with the use of principal component analysis (PCA) in order to assess the compositional differences between heated and non-heated samples. Good correlation was observed between the normalized intensities ofthe pre-selected ion corresponding to monooxidized TAG and ?classic? criterion represented by the levels of TAG polymers determined by high performance-size exclusion chromatography with refractometric detection (HP-SEC?RID).

  • Název v anglickém jazyce

    Rapid monitoring of heat-accelerated reactions in vegetable oils using direct analysis in real time ionization coupled with high resolution mass spectrometry

  • Popis výsledku anglicky

    Transmission-mode direct analysis in real time ionization coupled with high resolution mass spektrometry (TM-DART?HRMS) was used to monitor chemical changes in various vegetable oils (olive, rapeseed, soybean and sunflower oil) during their thermally-induced oxidation. This novel instrumental approach enabled rapid fingerprinting of examined samples and detection of numerous sample components, such as triacylglycerols (TAGs), phytosterols, free fatty acids (FFA), and their respective oxidation products.Mass spectra obtained from DART were processed with the use of principal component analysis (PCA) in order to assess the compositional differences between heated and non-heated samples. Good correlation was observed between the normalized intensities ofthe pre-selected ion corresponding to monooxidized TAG and ?classic? criterion represented by the levels of TAG polymers determined by high performance-size exclusion chromatography with refractometric detection (HP-SEC?RID).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    138

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    2312-2320

  • Kód UT WoS článku

    000317159900032

  • EID výsledku v databázi Scopus