Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of high pressure thermal sterilization on the formation of food processing contaminants

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896501" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896501 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2013.07.006" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2013.07.006</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2013.07.006" target="_blank" >10.1016/j.ifset.2013.07.006</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of high pressure thermal sterilization on the formation of food processing contaminants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The use of high pressure thermal sterilization (HPTS) as an emerging technology for the sterilization of foods could be a big turning point in the food industry. HPTS can result in a better overall food quality, lower thermal load applied to the productand less unwanted food processing contaminants (FPCs) as e.g. furan and monochloropropanediol/-esters. Hence, within the EU FP7 founded Prometheus-project HPTS treatments were performed for selected food systems. Therefore, two spore strains were tested,the Geobacillus stearothermophilus and the Bacillus amyloliquefaciens, in the temperature range from 90 to 121 °C at 600 MPa. The treatments were carried out in different fish system and ACES-buffer. The treatment at 90 and 105 °C showed that the G. stearothermophilus is more pressure sensitive than the B. amyloliquefaciens. The formation of FPCs was monitored during the sterilization process and compared to the amounts found in retorted samples of the same food systems. Depending on th

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of high pressure thermal sterilization on the formation of food processing contaminants

  • Popis výsledku anglicky

    The use of high pressure thermal sterilization (HPTS) as an emerging technology for the sterilization of foods could be a big turning point in the food industry. HPTS can result in a better overall food quality, lower thermal load applied to the productand less unwanted food processing contaminants (FPCs) as e.g. furan and monochloropropanediol/-esters. Hence, within the EU FP7 founded Prometheus-project HPTS treatments were performed for selected food systems. Therefore, two spore strains were tested,the Geobacillus stearothermophilus and the Bacillus amyloliquefaciens, in the temperature range from 90 to 121 °C at 600 MPa. The treatments were carried out in different fish system and ACES-buffer. The treatment at 90 and 105 °C showed that the G. stearothermophilus is more pressure sensitive than the B. amyloliquefaciens. The formation of FPCs was monitored during the sterilization process and compared to the amounts found in retorted samples of the same food systems. Depending on th

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    R - Projekt Ramcoveho programu EK

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Innovative Food Science and Emerging Technologies

  • ISSN

    1466-8564

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    42-50

  • Kód UT WoS článku

    000329414700005

  • EID výsledku v databázi Scopus