Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Occurrence of perfluoroalkyl substances (PFASs) in various food items of animal origin collected in four European countries

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896647" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896647 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2013.837585" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2013.837585</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2013.837585" target="_blank" >10.1080/19440049.2013.837585</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Occurrence of perfluoroalkyl substances (PFASs) in various food items of animal origin collected in four European countries

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study summarises the results of the levels of 21 perfluoroalkyl substances (PFASs) in 50 selected pooled samples representing 15 food commodities with the special focus on those of animal origin, as meat, seafood, fish, milk, dairy products and heneggs, which are commonly consumed in various European markets, e.g. Czech, Italian, Belgian and Norwegian. A new, rapid sample preparation approach based on the QuEChERS extraction procedure was applied. Ultra-performance liquid chromatography (UHPLC) coupled to tandem mass spectrometry (MS/MS) employing electrospray ionisation (ESI) in negative mode was used for the quantification of target analytes. Method quantification limits (MQLs) were in the range of 1?10 ng kg?1 (ng l?1) for fish, meat, hen eggs, cheese and milk, and in the range of 2.5?125 ng kg?1 for butter. Only 16 of the group of 21 PFASs were found in at least one analysed sample. From 16 PFASs, perfluorooctane sulfonate (PFOS) was the most frequently detected analyte prese

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of perfluoroalkyl substances (PFASs) in various food items of animal origin collected in four European countries

  • Popis výsledku anglicky

    This study summarises the results of the levels of 21 perfluoroalkyl substances (PFASs) in 50 selected pooled samples representing 15 food commodities with the special focus on those of animal origin, as meat, seafood, fish, milk, dairy products and heneggs, which are commonly consumed in various European markets, e.g. Czech, Italian, Belgian and Norwegian. A new, rapid sample preparation approach based on the QuEChERS extraction procedure was applied. Ultra-performance liquid chromatography (UHPLC) coupled to tandem mass spectrometry (MS/MS) employing electrospray ionisation (ESI) in negative mode was used for the quantification of target analytes. Method quantification limits (MQLs) were in the range of 1?10 ng kg?1 (ng l?1) for fish, meat, hen eggs, cheese and milk, and in the range of 2.5?125 ng kg?1 for butter. Only 16 of the group of 21 PFASs were found in at least one analysed sample. From 16 PFASs, perfluorooctane sulfonate (PFOS) was the most frequently detected analyte prese

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/7E08068" target="_blank" >7E08068: CONtaminants in Food and Feed: Inexpensive DEtectioN for Control of Exposure</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Additives and Contaminants Part A-Chemistry Analysis Control Exposure & Risk Assessment

  • ISSN

    1944-0049

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    30

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    1918-1932

  • Kód UT WoS článku

    000325960500007

  • EID výsledku v databázi Scopus