Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Polycyclic aromatic hydrocarbons and halogenated persistent organic pollutants in canned fish and seafood products: smoked versus non-smoked products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896660" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896660 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2012.755645" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2012.755645</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2012.755645" target="_blank" >10.1080/19440049.2012.755645</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Polycyclic aromatic hydrocarbons and halogenated persistent organic pollutants in canned fish and seafood products: smoked versus non-smoked products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, levels of several groups of environmental contaminants represented by PAHs, PCBs, organochlorine pesticides and polybrominated diphenyl ethers were determined in various types of canned smoked and non-smoked fish and seafood products (54 samples) obtained from the Czech market. PAHs were detected in all of the studied samples, and at least one of the target halogenated persistent organic pollutants was present above the LOQ in 85% of the samples. The levels of PAHs, PCBs, organochlorine pesticides (mainly DDTs) and polybrominated diphenyl ethers found in the canned products varied in the range of 1.4?116 ?g kg?1, 0.6?59.6 ?g kg?1, 0.6?82.7 ?g kg?1 and 0.1?2.1 ?g kg?1 can content, respectively. Smoked sprats were the most contaminated fish product (n = 12) in which the highest levels of both PAHs and persistent organic pollutants were found. In 67% of the samples of smoked sprats in oil, the level of benzo[a]pyrene exceeded the maximum level of 5 ?g kg?1 established for s

  • Název v anglickém jazyce

    Polycyclic aromatic hydrocarbons and halogenated persistent organic pollutants in canned fish and seafood products: smoked versus non-smoked products

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, levels of several groups of environmental contaminants represented by PAHs, PCBs, organochlorine pesticides and polybrominated diphenyl ethers were determined in various types of canned smoked and non-smoked fish and seafood products (54 samples) obtained from the Czech market. PAHs were detected in all of the studied samples, and at least one of the target halogenated persistent organic pollutants was present above the LOQ in 85% of the samples. The levels of PAHs, PCBs, organochlorine pesticides (mainly DDTs) and polybrominated diphenyl ethers found in the canned products varied in the range of 1.4?116 ?g kg?1, 0.6?59.6 ?g kg?1, 0.6?82.7 ?g kg?1 and 0.1?2.1 ?g kg?1 can content, respectively. Smoked sprats were the most contaminated fish product (n = 12) in which the highest levels of both PAHs and persistent organic pollutants were found. In 67% of the samples of smoked sprats in oil, the level of benzo[a]pyrene exceeded the maximum level of 5 ?g kg?1 established for s

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/7E08068" target="_blank" >7E08068: CONtaminants in Food and Feed: Inexpensive DEtectioN for Control of Exposure</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Additives and Contaminants Part A-Chemistry Analysis Control Exposure & Risk Assessment

  • ISSN

    1944-0049

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    30

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    515-527

  • Kód UT WoS článku

    000327813300010

  • EID výsledku v databázi Scopus