Tef - nejmenší obilovina na světě a možnosti potravinářského užití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896943" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896943 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tef - nejmenší obilovina na světě a možnosti potravinářského užití
Popis výsledku v původním jazyce
Semena a hladká mouka z tef nacházejí uplatnění v pekařském oboru pro vysoký obsah železa. Vzhledem o složení bílkovin se jedná o surovinu pro bezlepkovou dietu. Pro technologické zpracování na pekařské výrobky je vhodná ve směsi s pšeničnou moukou v přídavku do 20%. Jednovaječné fortifikované těstoviny ve vařeném stavu jsou senzoricky srovnatelné s pšeničnými a v případě 20% obohacení celozrnnou moukou byla potvrzena vyšší vaznost vody.
Název v anglickém jazyce
Eragrostis tef - the smallest cereal in the world and possibility of food usage
Popis výsledku anglicky
With respect to high iron contents, seeds and fine flour of teff are finding their place in bakery branch. Considering protein composition, teff belongs to raw materials for gluten-free diet. For technology usage, wheat flour blend containing 20% of teffis suitable for bakery product manufacturing. Cooked one-egg fortified pasta is comparable to wheat one in terms of sensorial profile, and in case of 20% enhancement by that wholemeal, higher water absorption was confirmed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlynářské noviny
ISSN
1214-6374
e-ISSN
—
Svazek periodika
146
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
10-12
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—