Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tef - nejmenší obilovina na světě a možnosti potravinářského užití

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896943" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896943 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tef - nejmenší obilovina na světě a možnosti potravinářského užití

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Semena a hladká mouka z tef nacházejí uplatnění v pekařském oboru pro vysoký obsah železa. Vzhledem o složení bílkovin se jedná o surovinu pro bezlepkovou dietu. Pro technologické zpracování na pekařské výrobky je vhodná ve směsi s pšeničnou moukou v přídavku do 20%. Jednovaječné fortifikované těstoviny ve vařeném stavu jsou senzoricky srovnatelné s pšeničnými a v případě 20% obohacení celozrnnou moukou byla potvrzena vyšší vaznost vody.

  • Název v anglickém jazyce

    Eragrostis tef - the smallest cereal in the world and possibility of food usage

  • Popis výsledku anglicky

    With respect to high iron contents, seeds and fine flour of teff are finding their place in bakery branch. Considering protein composition, teff belongs to raw materials for gluten-free diet. For technology usage, wheat flour blend containing 20% of teffis suitable for bakery product manufacturing. Cooked one-egg fortified pasta is comparable to wheat one in terms of sensorial profile, and in case of 20% enhancement by that wholemeal, higher water absorption was confirmed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlynářské noviny

  • ISSN

    1214-6374

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    146

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    10-12

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus