Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití statistických metod při hodnocení cukrovinek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896991" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896991 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití statistických metod při hodnocení cukrovinek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Infračervená spektroskopie (FTIR spektroskopie, NIR spektroskopie) v kombinaci s vícerozměrnými statistickými metodami poskytuje řadu výhod při analýze potravinářských surovin a výrobků. Je možné ji použít nejen k ověření autenticity těchto produktů, aletaké ke stanovení jejich složení. V tomto případě byla infračervená spektra, ve střední oblasti infračerveného záření, využita k identifikaci přírodních a syntetických barviv ve vzorcích cukrovinek typu dropsy a roksy a ke stanovení jejich složení. Bylyproto nejprve stanoveny parametry jako jsou obsah cukrů (glukosa, fruktosa, sacharosa, maltosa) a sušiny. Dále byla vytvořena rozsáhlá matice dat, která obsahovala téměř 4000 řádků a 380 sloupců. Tato matice byla zpracována třemi statistickými metodami? Matlab, Statistika 7 a TQ Analyst. Pomocí vícerozměrných průzkumných technik bylo možné potvrdit nebo vyloučit přítomnost jednotlivých barviv. Kalibrační modely poté umožnily vyhodnotit složení cukrovinek na základě infračervených spekt

  • Název v anglickém jazyce

    Use of statistical methods in the evaluation of confectionery

  • Popis výsledku anglicky

    Infrared spectroscopy (FTIR spectroscopy, NIR spectroscopy) in combination with multivariate statistical method provides many advantages in the analysis of food materials and products. It can be used not only to verify the authenticity of these products, but also to determine their composition. In this case, the infrared spectrum, in the mid infrared region , used to identify the natural and synthetic dyes in samples of the type of confectionery drops and roksy and to determine their composition. Therefore, they were first established parameters such as sugars (glucose, fructose, sucrose, maltose ) and dry matter . Furthermore, a large data matrix that contained almost 4000 rows and 380 columns. This matrix was prepared by three statistical methods -Matlab , Statistics and 7 TQ Analyst . Using multivariate exploratory techniques to confirm or exclude the presence of various dyes. Calibration models then allow to evaluate the composition of confectionery based on infrared spectra in t

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    60. konference chemického a procesního inženýrství

  • ISBN

    978-80-02-02500-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    1-2

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrsví

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní

  • Datum konání akce

    14. 10. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku