Nutriční složení plodů a výrobků z aronie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897144" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897144 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční složení plodů a výrobků z aronie
Popis výsledku v původním jazyce
Plody aronie (Aronia melanocarpa, angl. Chokeberry) mají vysokou biologickou hodnotu. Stejně jako ostatní druhy ovoce obsahují aronie vitaminy, minerály, sacharidy a organické kyseliny. Mimo jiné obsahují také fenolové sloučeniny s významným antioxidačním efektem. Cílem práce bylo seznámit čtenáře s méně známým druhem ovoce, s jeho chemickým a nutričním složením, možnostmi využití plodů a posouzení kvality výrobků dostupných v naší tržní síti. V rámci experimentální práce byl analyzován soubor deseti autentických vzorků plodů a sedmi jednodruhových výrobků z aronie.
Název v anglickém jazyce
The nutritional composition of fruits and products aronia
Popis výsledku anglicky
Fruits of aronia (Aronia melanocarpa, engl. Chokeberry) have a high biological value. Aronia berries contain vitamins, minerals, saccharides and organic acids same as the other kinds of fruits. Among other things theyinclude phenolic compounds with significant antioxidant effect. The intention of this paper was to acquaint the reader with the less known type of fruit, with its chemical and nutritional composition, the possibilities of using and assesment of quality products available in our markets. Inthe experimental part a set of ten authentic berry samples and seven one-kind fruits of aronia was analyzed
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
15-17
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—