Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční složení plodů a výrobků z aronie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897144" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897144 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutriční složení plodů a výrobků z aronie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Plody aronie (Aronia melanocarpa, angl. Chokeberry) mají vysokou biologickou hodnotu. Stejně jako ostatní druhy ovoce obsahují aronie vitaminy, minerály, sacharidy a organické kyseliny. Mimo jiné obsahují také fenolové sloučeniny s významným antioxidačním efektem. Cílem práce bylo seznámit čtenáře s méně známým druhem ovoce, s jeho chemickým a nutričním složením, možnostmi využití plodů a posouzení kvality výrobků dostupných v naší tržní síti. V rámci experimentální práce byl analyzován soubor deseti autentických vzorků plodů a sedmi jednodruhových výrobků z aronie.

  • Název v anglickém jazyce

    The nutritional composition of fruits and products aronia

  • Popis výsledku anglicky

    Fruits of aronia (Aronia melanocarpa, engl. Chokeberry) have a high biological value. Aronia berries contain vitamins, minerals, saccharides and organic acids same as the other kinds of fruits. Among other things theyinclude phenolic compounds with significant antioxidant effect. The intention of this paper was to acquaint the reader with the less known type of fruit, with its chemical and nutritional composition, the possibilities of using and assesment of quality products available in our markets. Inthe experimental part a set of ten authentic berry samples and seven one-kind fruits of aronia was analyzed

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    15-17

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus