Variability of characteristic components of aronia
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43897140" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43897140 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Variability of characteristic components of aronia
Popis výsledku v původním jazyce
The variability of characteristic components of aronia (Aronia melanocarpa, black chokeberry) and to evaluate the chemical composition and quality of aronia products in order to complete the already available data and to facilitate authentication of fruit products were estimated. The mean values obtained for the set of aronia fruits were: soluble solids 19.9 °Brix, titratable acidity 9.8 g malic acid/kg, formol number 11.9 ml 0.1M NaOH/100 g, ash 6.7 g/kg, phosphorus 0.34 g/kg, potassium 2.90 g/kg, calcium 0.27 g/kg, magnesium 0.16 g/kg, sucrose 0.10 g/kg, glucose 47.1 g/kg, fructose 37.8 g/kg, sorbitol 66.1 g/kg, malic acid 9.6 g/kg, citric acid 1.0 g/kg, quinic acid 5.0 g/kg, isocitric acid 0.02 g/kg. These values can potentially be a useful tool todetermine aronia content in foodstuffs or to determine adulteration of other fruit-based products with aronia. The most promising markers appeared to be the content of sorbitol, quinic acid and characteristic profile of anthocyanins measu
Název v anglickém jazyce
Variability of characteristic components of aronia
Popis výsledku anglicky
The variability of characteristic components of aronia (Aronia melanocarpa, black chokeberry) and to evaluate the chemical composition and quality of aronia products in order to complete the already available data and to facilitate authentication of fruit products were estimated. The mean values obtained for the set of aronia fruits were: soluble solids 19.9 °Brix, titratable acidity 9.8 g malic acid/kg, formol number 11.9 ml 0.1M NaOH/100 g, ash 6.7 g/kg, phosphorus 0.34 g/kg, potassium 2.90 g/kg, calcium 0.27 g/kg, magnesium 0.16 g/kg, sucrose 0.10 g/kg, glucose 47.1 g/kg, fructose 37.8 g/kg, sorbitol 66.1 g/kg, malic acid 9.6 g/kg, citric acid 1.0 g/kg, quinic acid 5.0 g/kg, isocitric acid 0.02 g/kg. These values can potentially be a useful tool todetermine aronia content in foodstuffs or to determine adulteration of other fruit-based products with aronia. The most promising markers appeared to be the content of sorbitol, quinic acid and characteristic profile of anthocyanins measu
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
25-30
Kód UT WoS článku
000332595800004
EID výsledku v databázi Scopus
—