Analytical data for plum paste as a tool for evaluation of plum paste authenticity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896521" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896521 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analytical data for plum paste as a tool for evaluation of plum paste authenticity
Popis výsledku v původním jazyce
Plum (Prunus domestica L.) is a nutritionally and technologically important fruit. In the Czech Republic there has been a long tradition of growing plum trees and manufacturing plum based products. Plum paste is traditionally boiled for a long period oftime and contains only plums. In this study we measured chemical composition and colour of sets of samples of plum paste focusing mainly on the following markers: soluble solid, ash, organic acids (malic, citric, shikimic), carbohydrates (glucose, fructose, saccharose, sorbitol), minerals (potassium, calcium, magnesium, sodium, phosphorus), phloridzin, rutin, 5-hydroxymethylfurfural, titratable acidity and total amino acid content. Plum paste was found to be a nutritionally rich source of carbohydrates(from 469.0 to 571.5 g?kg-1), organic acids (from 9.32 to 19.58 g?kg-1 expressed in grams of malic acid) and minerals (expressed as an ash, from 2.98 to 9.26 g?kg-1), especially potassium (from 1232 to 4299 mg?kg-1). From a nutritional po
Název v anglickém jazyce
Analytical data for plum paste as a tool for evaluation of plum paste authenticity
Popis výsledku anglicky
Plum (Prunus domestica L.) is a nutritionally and technologically important fruit. In the Czech Republic there has been a long tradition of growing plum trees and manufacturing plum based products. Plum paste is traditionally boiled for a long period oftime and contains only plums. In this study we measured chemical composition and colour of sets of samples of plum paste focusing mainly on the following markers: soluble solid, ash, organic acids (malic, citric, shikimic), carbohydrates (glucose, fructose, saccharose, sorbitol), minerals (potassium, calcium, magnesium, sodium, phosphorus), phloridzin, rutin, 5-hydroxymethylfurfural, titratable acidity and total amino acid content. Plum paste was found to be a nutritionally rich source of carbohydrates(from 469.0 to 571.5 g?kg-1), organic acids (from 9.32 to 19.58 g?kg-1 expressed in grams of malic acid) and minerals (expressed as an ash, from 2.98 to 9.26 g?kg-1), especially potassium (from 1232 to 4299 mg?kg-1). From a nutritional po
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food and Nutrition Research
ISSN
1336-8672
e-ISSN
—
Svazek periodika
52
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
71-77
Kód UT WoS článku
000316832400007
EID výsledku v databázi Scopus
—