Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analytical data for plum paste as a tool for evaluation of plum paste authenticity

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Analytical data for plum paste as a tool for evaluation of plum paste authenticity

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Plum (Prunus domestica L.) is a nutritionally and technologically important fruit. In the Czech Republic there has been a long tradition of growing plum trees and manufacturing plum based products. Plum paste is traditionally boiled for a long period oftime and contains only plums. In this study we measured chemical composition and colour of sets of samples of plum paste focusing mainly on the following markers: soluble solid, ash, organic acids (malic, citric, shikimic), carbohydrates (glucose, fructose, saccharose, sorbitol), minerals (potassium, calcium, magnesium, sodium, phosphorus), phloridzin, rutin, 5-hydroxymethylfurfural, titratable acidity and total amino acid content. Plum paste was found to be a nutritionally rich source of carbohydrates(from 469.0 to 571.5 g?kg-1), organic acids (from 9.32 to 19.58 g?kg-1 expressed in grams of malic acid) and minerals (expressed as an ash, from 2.98 to 9.26 g?kg-1), especially potassium (from 1232 to 4299 mg?kg-1). From a nutritional po

  • Název v anglickém jazyce

    Analytical data for plum paste as a tool for evaluation of plum paste authenticity

  • Popis výsledku anglicky

    Plum (Prunus domestica L.) is a nutritionally and technologically important fruit. In the Czech Republic there has been a long tradition of growing plum trees and manufacturing plum based products. Plum paste is traditionally boiled for a long period oftime and contains only plums. In this study we measured chemical composition and colour of sets of samples of plum paste focusing mainly on the following markers: soluble solid, ash, organic acids (malic, citric, shikimic), carbohydrates (glucose, fructose, saccharose, sorbitol), minerals (potassium, calcium, magnesium, sodium, phosphorus), phloridzin, rutin, 5-hydroxymethylfurfural, titratable acidity and total amino acid content. Plum paste was found to be a nutritionally rich source of carbohydrates(from 469.0 to 571.5 g?kg-1), organic acids (from 9.32 to 19.58 g?kg-1 expressed in grams of malic acid) and minerals (expressed as an ash, from 2.98 to 9.26 g?kg-1), especially potassium (from 1232 to 4299 mg?kg-1). From a nutritional po

Klasifikace

  • Druh

    Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    52

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    71-77

  • Kód UT WoS článku

    000316832400007

  • EID výsledku v databázi Scopus

Základní informace

Druh výsledku

Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

Jx

CEP

GM - Potravinářství

Rok uplatnění

2013