Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemical composition and nutritional value of European species of wild growing mushrooms

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43881910" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43881910 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chemical composition and nutritional value of European species of wild growing mushrooms

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tens of wild growing mushroom species are widely consumed as a delicacy in a part of Europe. Knowledge of their nutritional value has so far been fragmentary mainly due to the very limited information on the bioavailability of their constituents. Dry matter content varies usually between 80 and 140 g kg-1. Usual medians of crude protein, lipid and ash content are about 25, 3 and 8 g per 100 g of dry matter, respectively. Various carbohydrates form the rest. However, great variations occur. Energy is low, about 150 kJ per 100 g of fresh mushrooms. The proportion of essential amino acids seems to be nutritionally favorable, while the content of n-3 fatty acids is negligible. Chitin, glycogen, mannitol and trehalose are typical carbohydrate constituents.Potassium is the highly prevailing element within minerals. Relatively high proportion of fiber, health-promoting beta-glucans, compounds with antioxidation activity and flavor constituents are the topics provoking an increasing interest

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical composition and nutritional value of European species of wild growing mushrooms

  • Popis výsledku anglicky

    Tens of wild growing mushroom species are widely consumed as a delicacy in a part of Europe. Knowledge of their nutritional value has so far been fragmentary mainly due to the very limited information on the bioavailability of their constituents. Dry matter content varies usually between 80 and 140 g kg-1. Usual medians of crude protein, lipid and ash content are about 25, 3 and 8 g per 100 g of dry matter, respectively. Various carbohydrates form the rest. However, great variations occur. Energy is low, about 150 kJ per 100 g of fresh mushrooms. The proportion of essential amino acids seems to be nutritionally favorable, while the content of n-3 fatty acids is negligible. Chitin, glycogen, mannitol and trehalose are typical carbohydrate constituents.Potassium is the highly prevailing element within minerals. Relatively high proportion of fiber, health-promoting beta-glucans, compounds with antioxidation activity and flavor constituents are the topics provoking an increasing interest

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Mushrooms: Types, Properties and Nutrition

  • ISBN

    978-1-61470-110-1

  • Počet stran výsledku

    26

  • Strana od-do

    129-154

  • Počet stran knihy

    383

  • Název nakladatele

    Nova Science Publ.

  • Místo vydání

    New York

  • Kód UT WoS kapitoly