A review of chemical composition and nutritional value of wild-growing and cultivated mushrooms
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43886208" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43886208 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.5960" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.5960</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.5960" target="_blank" >10.1002/jsfa.5960</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
A review of chemical composition and nutritional value of wild-growing and cultivated mushrooms
Popis výsledku v původním jazyce
Fruit bodies of about 200 mushroom species are consumed throughout the world, preferably as a delicacy. Knowledge of their chemical composition, nutritional value and health promoting effects has expanded dynamically during the last period. Dry matter (DM) is low, commonly about 100g kg-1. Usual contents of protein, lipids and ash are 200-250, 20-30 and 80-120g kg-1 DM, respectively. Various carbohydrates form the rest of DM. Nevertheless, great variations occur both among and within species. Energy islow, usually 350-400kcal kg-1 of fresh fruit bodies. Nutritional contribution of mushroom protein coming out of earlier data seems to be overestimated. Fat content is low with markedly prevailing linoleic acid and oleic acid, while the proportion of n-3fatty acids is nutritionally marginal. The main carbohydrates are chitin, glycogen, trehalose and mannitol. Information on fibre content and composition is limited. Health promoting beta-glucans are an auspicious group of polysaccharides.
Název v anglickém jazyce
A review of chemical composition and nutritional value of wild-growing and cultivated mushrooms
Popis výsledku anglicky
Fruit bodies of about 200 mushroom species are consumed throughout the world, preferably as a delicacy. Knowledge of their chemical composition, nutritional value and health promoting effects has expanded dynamically during the last period. Dry matter (DM) is low, commonly about 100g kg-1. Usual contents of protein, lipids and ash are 200-250, 20-30 and 80-120g kg-1 DM, respectively. Various carbohydrates form the rest of DM. Nevertheless, great variations occur both among and within species. Energy islow, usually 350-400kcal kg-1 of fresh fruit bodies. Nutritional contribution of mushroom protein coming out of earlier data seems to be overestimated. Fat content is low with markedly prevailing linoleic acid and oleic acid, while the proportion of n-3fatty acids is nutritionally marginal. The main carbohydrates are chitin, glycogen, trehalose and mannitol. Information on fibre content and composition is limited. Health promoting beta-glucans are an auspicious group of polysaccharides.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
ISSN
0022-5142
e-ISSN
—
Svazek periodika
93
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
209-218
Kód UT WoS článku
000314177700003
EID výsledku v databázi Scopus
—