Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

A review of chemical composition and nutritional value of wild-growing and cultivated mushrooms

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43886208" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43886208 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.5960" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.5960</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.5960" target="_blank" >10.1002/jsfa.5960</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    A review of chemical composition and nutritional value of wild-growing and cultivated mushrooms

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fruit bodies of about 200 mushroom species are consumed throughout the world, preferably as a delicacy. Knowledge of their chemical composition, nutritional value and health promoting effects has expanded dynamically during the last period. Dry matter (DM) is low, commonly about 100g kg-1. Usual contents of protein, lipids and ash are 200-250, 20-30 and 80-120g kg-1 DM, respectively. Various carbohydrates form the rest of DM. Nevertheless, great variations occur both among and within species. Energy islow, usually 350-400kcal kg-1 of fresh fruit bodies. Nutritional contribution of mushroom protein coming out of earlier data seems to be overestimated. Fat content is low with markedly prevailing linoleic acid and oleic acid, while the proportion of n-3fatty acids is nutritionally marginal. The main carbohydrates are chitin, glycogen, trehalose and mannitol. Information on fibre content and composition is limited. Health promoting beta-glucans are an auspicious group of polysaccharides.

  • Název v anglickém jazyce

    A review of chemical composition and nutritional value of wild-growing and cultivated mushrooms

  • Popis výsledku anglicky

    Fruit bodies of about 200 mushroom species are consumed throughout the world, preferably as a delicacy. Knowledge of their chemical composition, nutritional value and health promoting effects has expanded dynamically during the last period. Dry matter (DM) is low, commonly about 100g kg-1. Usual contents of protein, lipids and ash are 200-250, 20-30 and 80-120g kg-1 DM, respectively. Various carbohydrates form the rest of DM. Nevertheless, great variations occur both among and within species. Energy islow, usually 350-400kcal kg-1 of fresh fruit bodies. Nutritional contribution of mushroom protein coming out of earlier data seems to be overestimated. Fat content is low with markedly prevailing linoleic acid and oleic acid, while the proportion of n-3fatty acids is nutritionally marginal. The main carbohydrates are chitin, glycogen, trehalose and mannitol. Information on fibre content and composition is limited. Health promoting beta-glucans are an auspicious group of polysaccharides.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE

  • ISSN

    0022-5142

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    93

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    209-218

  • Kód UT WoS článku

    000314177700003

  • EID výsledku v databázi Scopus