Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Content of biogenic amines and polyamines in some species of European wild growing edible mushrooms

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010866" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010866 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Content of biogenic amines and polyamines in some species of European wild growing edible mushrooms

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Content of eight biologically active biogenic amines and polyamines were determined in fruiting bodies of 17 species of wild growing edible mushrooms picked during three consecutive years. An analytical procedure, using freeze-dried samples, derivatisation with dansyl chloride and HPLC quantification had to be adapted due to slimy character of analysed mushrooms. No histamine and cadaverine were determined. Tyramine a tryptamine occurred at very low levels. Putrescine was amine of the highest content, sometimes exceeding 150 mg kg-1 fresh matter. Contents of spermidine were considerably higher that those of spermine, usually at levels of tens mg kg-1 fresh matter. Mushrooms thus belong among food items with very high spermidine content. The highest spermidine levels occurred in spore-forming parts of fruiting bodies. In Xerocomus badius, there were observed statistically significant effects of year of harvest, age of fruiting body and parts of fruiting body and of their interactions on

  • Název v anglickém jazyce

    Content of biogenic amines and polyamines in some species of European wild growing edible mushrooms

  • Popis výsledku anglicky

    Content of eight biologically active biogenic amines and polyamines were determined in fruiting bodies of 17 species of wild growing edible mushrooms picked during three consecutive years. An analytical procedure, using freeze-dried samples, derivatisation with dansyl chloride and HPLC quantification had to be adapted due to slimy character of analysed mushrooms. No histamine and cadaverine were determined. Tyramine a tryptamine occurred at very low levels. Putrescine was amine of the highest content, sometimes exceeding 150 mg kg-1 fresh matter. Contents of spermidine were considerably higher that those of spermine, usually at levels of tens mg kg-1 fresh matter. Mushrooms thus belong among food items with very high spermidine content. The highest spermidine levels occurred in spore-forming parts of fruiting bodies. In Xerocomus badius, there were observed statistically significant effects of year of harvest, age of fruiting body and parts of fruiting body and of their interactions on

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Food Research and Technology

  • ISSN

    1438-2377

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    230

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000270870600018

  • EID výsledku v databázi Scopus