Posklizňové dozrávání odrůd třešní (P. avium)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F14%3A00228709" target="_blank" >RIV/62156489:43510/14:00228709 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Posklizňové dozrávání odrůd třešní (P. avium)
Popis výsledku v původním jazyce
Plody třešní byly sklízeny v optimálním termínu sklizně a skladovány 7 dnů ve vzduchu. Dýchání bylo měřeno ve 20 °C u šesti plodů, u nichž byly hodnoty od 60 do 85 mg CO2/kg.h. Většina odrůd má klesající intenzitu dýchání. Organické kyseliny jsou v rozsahu 5,43 g/l kyseliny jablečné pro odrůdu New Moon pro odrůdu Regina je obsah 3,42 g/l. Obsah ostatních organických kyselin je o jeden řád nižší (kyselina citronová, vinná, jantarová a fumarová). Obsah cukrů je zastoupení glukózou, fruktózou a sorbitolem.Sacharóza není téměř zastoupena. Nalezly se malé rozdíly v odrůdách, které jsou v rozsahu 2,5 - 3,5 g/l. S výjimkou odrůdy Vanda je pevnost plodů klesající.
Název v anglickém jazyce
Post-harvest ripening of sweet cherries cultivars (P. avium)
Popis výsledku anglicky
Fruits of sweet cherries were harvested at optimal picking time and stored 7 days in air. Respiration were measured at 20°C for six cultivars at two ripening stages of the sweet cherries. CO2 production rate ranged from 60 to 85 mg CO2/kg.h. Most sweet cherries cultivars show a typical decreasing change in respiration rate. Organic acids ranged from 5.43 g/l malic acid FW stage ripe for 'New Moon' to 3.42 g/l malic acid for cultivar 'Regina'. Other organic acid (citric acid, wine acid , succinic and fumaric cid) are about one order of magnitude lower concentration. The results for the physicochemical parameters are presented as glucose, fructose and sorbitol content. Sucrose content are very small. There were significant differences in cultivars 'New Moon', 'Regina' and 'Kordia ', which increased glucose and fructose during ripening and oscillated from 2.5 to 3.5 g/l for both sugars. Except for 'Vanda' cv, skin firmness decreased during ripening, with this effect being more evident for
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210275" target="_blank" >QJ1210275: Řešení aktuálních problémů pěstování třešní a višní s tržní kvalitou plodů se zaměřením na ekologicky šetrné postupy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
ISBN
978-80-7375-944-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
171-181
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
5. 3. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—