Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Posklizňové dozrávání odrůd třešní (P. avium)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F14%3A00228709" target="_blank" >RIV/62156489:43510/14:00228709 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Posklizňové dozrávání odrůd třešní (P. avium)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Plody třešní byly sklízeny v optimálním termínu sklizně a skladovány 7 dnů ve vzduchu. Dýchání bylo měřeno ve 20 °C u šesti plodů, u nichž byly hodnoty od 60 do 85 mg CO2/kg.h. Většina odrůd má klesající intenzitu dýchání. Organické kyseliny jsou v rozsahu 5,43 g/l kyseliny jablečné pro odrůdu New Moon pro odrůdu Regina je obsah 3,42 g/l. Obsah ostatních organických kyselin je o jeden řád nižší (kyselina citronová, vinná, jantarová a fumarová). Obsah cukrů je zastoupení glukózou, fruktózou a sorbitolem.Sacharóza není téměř zastoupena. Nalezly se malé rozdíly v odrůdách, které jsou v rozsahu 2,5 - 3,5 g/l. S výjimkou odrůdy Vanda je pevnost plodů klesající.

  • Název v anglickém jazyce

    Post-harvest ripening of sweet cherries cultivars (P. avium)

  • Popis výsledku anglicky

    Fruits of sweet cherries were harvested at optimal picking time and stored 7 days in air. Respiration were measured at 20°C for six cultivars at two ripening stages of the sweet cherries. CO2 production rate ranged from 60 to 85 mg CO2/kg.h. Most sweet cherries cultivars show a typical decreasing change in respiration rate. Organic acids ranged from 5.43 g/l malic acid FW stage ripe for 'New Moon' to 3.42 g/l malic acid for cultivar 'Regina'. Other organic acid (citric acid, wine acid , succinic and fumaric cid) are about one order of magnitude lower concentration. The results for the physicochemical parameters are presented as glucose, fructose and sorbitol content. Sucrose content are very small. There were significant differences in cultivars 'New Moon', 'Regina' and 'Kordia ', which increased glucose and fructose during ripening and oscillated from 2.5 to 3.5 g/l for both sugars. Except for 'Vanda' cv, skin firmness decreased during ripening, with this effect being more evident for

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210275" target="_blank" >QJ1210275: Řešení aktuálních problémů pěstování třešní a višní s tržní kvalitou plodů se zaměřením na ekologicky šetrné postupy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014

  • ISBN

    978-80-7375-944-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    171-181

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    5. 3. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku