Porovnání obsahu cukrů ve vybraných tradičních a perspektivních odrůdách třešní
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000597" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000597 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00179906:_____/15:10319656
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání obsahu cukrů ve vybraných tradičních a perspektivních odrůdách třešní
Popis výsledku v původním jazyce
Ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském Holovousy s.r.o. je rozsáhlý genofond třešní, z něhož bylo vybráno 11 perspektivních (Amid, Aranka, Crispin, Helga, Horka, Korvik, Summit, Sunburst, Sweet Heart, Sylvana, Tamara) a 11 tradičních (Bing, Burlat, Büttners Späte, Germersdorfer, Karešova, Kaštánka, Kordia, Regina, Těchlovan, Troprichterova, Vanda) odrůd, ve kterých byly stanoveny celkové cukry, glukóza, sacharóza a fruktóza. Tyto odrůdy byly analyzovány pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID) po úpravě derivatizací. Z výsledků byla zjištěna vyšší koncentrace celkových cukrů v perspektivních odrůdách (12,5 g/100 g) oproti odrůdám tradičním (10,3 g/100 g). Vyšší hodnoty u perspektivních odrůd byly prokázány i ve výsledcích jednotlivých cukrů (glukóza, fruktóza), s výjimkou sacharózy. Obsah sacharózy se téměř shodoval v porovnání perspektivních odrůd s tradičními odrůdami.
Název v anglickém jazyce
Comparison of sugar content in selected traditional and promising cultivars of sweet cherries
Popis výsledku anglicky
Large gene pool of sweet cherries is located in Research and Breeding Institute of Pomology Holovousy, Ltd. For this study, we selected 11 promising cultivars of sweet cherries (Amid, Aranka, Crispin, Helga, Horka, Korvik, Summit, Sunburst, Sweet Heart, Sylvana, Tamara) and 11 traditional cultivars of sweet cherries (Bing, Burlat, Büttners Späte, Germersdorfer, Karešova, Kaštánka, Kordia, Regina, Těchlovan, Troprichterova, Vanda). Total sugar, glucose, sucrose and fructose were determined in these given cultivars. The samples were analysed by gas chromatography with flame ionisation detector (GC-FID) after derivatisation adjustment. Higher concentration of total sugar in promising cultivars (12.5 g/100 g) was detected in comparison with traditional cultivars (10.3 g/100 g). Higher values were detected also in the results of another sugars (glucose, fructose), with the exception of sucrose. Sucrose content of promising varieties was almost coincided with sucrose content of traditional varieties.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
24
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
29-36
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—