Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání obsahu cukrů ve vybraných tradičních a perspektivních odrůdách třešní

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000597" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000597 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00179906:_____/15:10319656

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání obsahu cukrů ve vybraných tradičních a perspektivních odrůdách třešní

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském Holovousy s.r.o. je rozsáhlý genofond třešní, z něhož bylo vybráno 11 perspektivních (Amid, Aranka, Crispin, Helga, Horka, Korvik, Summit, Sunburst, Sweet Heart, Sylvana, Tamara) a 11 tradičních (Bing, Burlat, Büttners Späte, Germersdorfer, Karešova, Kaštánka, Kordia, Regina, Těchlovan, Troprichterova, Vanda) odrůd, ve kterých byly stanoveny celkové cukry, glukóza, sacharóza a fruktóza. Tyto odrůdy byly analyzovány pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID) po úpravě derivatizací. Z výsledků byla zjištěna vyšší koncentrace celkových cukrů v perspektivních odrůdách (12,5 g/100 g) oproti odrůdám tradičním (10,3 g/100 g). Vyšší hodnoty u perspektivních odrůd byly prokázány i ve výsledcích jednotlivých cukrů (glukóza, fruktóza), s výjimkou sacharózy. Obsah sacharózy se téměř shodoval v porovnání perspektivních odrůd s tradičními odrůdami.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of sugar content in selected traditional and promising cultivars of sweet cherries

  • Popis výsledku anglicky

    Large gene pool of sweet cherries is located in Research and Breeding Institute of Pomology Holovousy, Ltd. For this study, we selected 11 promising cultivars of sweet cherries (Amid, Aranka, Crispin, Helga, Horka, Korvik, Summit, Sunburst, Sweet Heart, Sylvana, Tamara) and 11 traditional cultivars of sweet cherries (Bing, Burlat, Büttners Späte, Germersdorfer, Karešova, Kaštánka, Kordia, Regina, Těchlovan, Troprichterova, Vanda). Total sugar, glucose, sucrose and fructose were determined in these given cultivars. The samples were analysed by gas chromatography with flame ionisation detector (GC-FID) after derivatisation adjustment. Higher concentration of total sugar in promising cultivars (12.5 g/100 g) was detected in comparison with traditional cultivars (10.3 g/100 g). Higher values were detected also in the results of another sugars (glucose, fructose), with the exception of sucrose. Sucrose content of promising varieties was almost coincided with sucrose content of traditional varieties.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    24

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    29-36

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus