Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sugar composition of apple cultivars and its relationship to sensory evaluation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F15%3A10314056" target="_blank" >RIV/00179906:_____/15:10314056 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25271121:_____/15:#0000608

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.15193/ZNTJ/2015/101/062" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15193/ZNTJ/2015/101/062</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15193/ZNTJ/2015/101/062" target="_blank" >10.15193/ZNTJ/2015/101/062</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Sugar composition of apple cultivars and its relationship to sensory evaluation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The increasing consumption of sugars is one of the factors contributing to the obesity epidemic. Our research was carried out on the sugar composition of apples. The purpose of the study was to determine the quantitative and qualitative composition of sugars of different apple varieties from the East Bohemia region. In this study dry matter content and sensory characteristics were also evaluated. Apples contain fructose, glucose and sucrose. Fructose is known to be a highly lipogenic sugar that has profound metabolic effects in the liver, and has been associated with many of the components of the metabolic syndrome (insulin resistence, elevated waist circumference, dyslipidemia, and hypertension). Fructose, glucose and sucrose in different apple cultivars were extracted with ethanol, derivatized, and determined by gas chromatography. 17 cultivars of apple were analysed. The average fructose content was 6.52 +- 1 g/100 g of apple (8.1 - Golden Delicious, 4.8 - Selena), glucose content 1.46 +- 0.55 g/100 g of apple (3 - Red Delicious, 0.9 - Ontario), and sucrose content 4.75 +- 1.35 g/100 g of apple (7.2 Opal, 2.1 Melrose). The cultivars suitable for nutrition of patients with metabolic syndrome are Selena and Ontario.

  • Název v anglickém jazyce

    Sugar composition of apple cultivars and its relationship to sensory evaluation

  • Popis výsledku anglicky

    The increasing consumption of sugars is one of the factors contributing to the obesity epidemic. Our research was carried out on the sugar composition of apples. The purpose of the study was to determine the quantitative and qualitative composition of sugars of different apple varieties from the East Bohemia region. In this study dry matter content and sensory characteristics were also evaluated. Apples contain fructose, glucose and sucrose. Fructose is known to be a highly lipogenic sugar that has profound metabolic effects in the liver, and has been associated with many of the components of the metabolic syndrome (insulin resistence, elevated waist circumference, dyslipidemia, and hypertension). Fructose, glucose and sucrose in different apple cultivars were extracted with ethanol, derivatized, and determined by gas chromatography. 17 cultivars of apple were analysed. The average fructose content was 6.52 +- 1 g/100 g of apple (8.1 - Golden Delicious, 4.8 - Selena), glucose content 1.46 +- 0.55 g/100 g of apple (3 - Red Delicious, 0.9 - Ontario), and sucrose content 4.75 +- 1.35 g/100 g of apple (7.2 Opal, 2.1 Melrose). The cultivars suitable for nutrition of patients with metabolic syndrome are Selena and Ontario.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    ZYWNOSC-Nauka Technologia Jakosc

  • ISSN

    1425-6959

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    101

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    137-150

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus