Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of the carbohydrate content in apples and carrots grown in organic and integrated farming systems

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A64847" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:64847 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of the carbohydrate content in apples and carrots grown in organic and integrated farming systems

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to compare some quality parameters of apples and carrots from organic and integrated farming systems. In addition, the cultivars of carrots were grown in two plant densities (600 or 900 thousand plants per hectare). The fructose, glucose, saccharose and dry matter content of seven apple cultivars (Florina, Zvonkové, Topaz, Šampion, Ontario, Melrose and Idared) and two carrot cultivars (Afalon F1 and Cortina F1) were analysed by HPLC and gravimetric methods, respectively. Significant differences were found between organic and integrated apple samples. The interactions between cultivars and farming methods were also significant (p <0.0001). The dry matter and sugar level tendencies were not the same for all apple cultivars. Conversely, more consistent data were obtained for the two carrot cultivars. The bio carrots of both cultivars showed significantly lower dry matter content (p = 0.0004) and higher carbohydrate content (pfructose = 0.0303, pglucose = 0.0003,

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of the carbohydrate content in apples and carrots grown in organic and integrated farming systems

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to compare some quality parameters of apples and carrots from organic and integrated farming systems. In addition, the cultivars of carrots were grown in two plant densities (600 or 900 thousand plants per hectare). The fructose, glucose, saccharose and dry matter content of seven apple cultivars (Florina, Zvonkové, Topaz, Šampion, Ontario, Melrose and Idared) and two carrot cultivars (Afalon F1 and Cortina F1) were analysed by HPLC and gravimetric methods, respectively. Significant differences were found between organic and integrated apple samples. The interactions between cultivars and farming methods were also significant (p <0.0001). The dry matter and sugar level tendencies were not the same for all apple cultivars. Conversely, more consistent data were obtained for the two carrot cultivars. The bio carrots of both cultivars showed significantly lower dry matter content (p = 0.0004) and higher carbohydrate content (pfructose = 0.0303, pglucose = 0.0003,

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    8

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    178-183

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus