Screening of nutritional characteristics of selected vegetable assortment
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00155605" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00155605 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Screening of nutritional characteristics of selected vegetable assortment
Popis výsledku v původním jazyce
aim of this work was to evaluate broad assortment of table beet (7 genotypes), carrot (28 genotypes), onion (15 genotypes) and parsley (5 genotypes) on the content of nutritionally important compounds -- dry matter, reducing sugars and carotenoids. The mean dry matter content was 16 % in beet. Carrot, onion resulted by 13 %, and parsley by 24 % of dry matter. Content of reducing sugars was 111 g/kg in table beet, 104 g/kg in carrot, 90 g/kg in onion, and 93 g/kg in parsley. Mean carotenoids content in carrot was 86 mg/kg, in table beet 2 mg/kg. The importance of cultivar was significant in all cases. There were found also statistically important positive correlations (r = 0.43 -- 0.86) between dry matter and sugar content in all species.
Název v anglickém jazyce
Screening of nutritional characteristics of selected vegetable assortment
Popis výsledku anglicky
aim of this work was to evaluate broad assortment of table beet (7 genotypes), carrot (28 genotypes), onion (15 genotypes) and parsley (5 genotypes) on the content of nutritionally important compounds -- dry matter, reducing sugars and carotenoids. The mean dry matter content was 16 % in beet. Carrot, onion resulted by 13 %, and parsley by 24 % of dry matter. Content of reducing sugars was 111 g/kg in table beet, 104 g/kg in carrot, 90 g/kg in onion, and 93 g/kg in parsley. Mean carotenoids content in carrot was 86 mg/kg, in table beet 2 mg/kg. The importance of cultivar was significant in all cases. There were found also statistically important positive correlations (r = 0.43 -- 0.86) between dry matter and sugar content in all species.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Annales Universitatis Mariae Curie-Sklodowska : Ann. Univ. Mariae Curie-Sklodowska. Horticultura . EEE Hortic. Sectio EEE
ISSN
1233-2127
e-ISSN
—
Svazek periodika
XVIII
Číslo periodika v rámci svazku
18
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—