Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Screening of nutritional characteristics of selected vegetable assortment

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00155605" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00155605 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Screening of nutritional characteristics of selected vegetable assortment

  • Popis výsledku v původním jazyce

    aim of this work was to evaluate broad assortment of table beet (7 genotypes), carrot (28 genotypes), onion (15 genotypes) and parsley (5 genotypes) on the content of nutritionally important compounds -- dry matter, reducing sugars and carotenoids. The mean dry matter content was 16 % in beet. Carrot, onion resulted by 13 %, and parsley by 24 % of dry matter. Content of reducing sugars was 111 g/kg in table beet, 104 g/kg in carrot, 90 g/kg in onion, and 93 g/kg in parsley. Mean carotenoids content in carrot was 86 mg/kg, in table beet 2 mg/kg. The importance of cultivar was significant in all cases. There were found also statistically important positive correlations (r = 0.43 -- 0.86) between dry matter and sugar content in all species.

  • Název v anglickém jazyce

    Screening of nutritional characteristics of selected vegetable assortment

  • Popis výsledku anglicky

    aim of this work was to evaluate broad assortment of table beet (7 genotypes), carrot (28 genotypes), onion (15 genotypes) and parsley (5 genotypes) on the content of nutritionally important compounds -- dry matter, reducing sugars and carotenoids. The mean dry matter content was 16 % in beet. Carrot, onion resulted by 13 %, and parsley by 24 % of dry matter. Content of reducing sugars was 111 g/kg in table beet, 104 g/kg in carrot, 90 g/kg in onion, and 93 g/kg in parsley. Mean carotenoids content in carrot was 86 mg/kg, in table beet 2 mg/kg. The importance of cultivar was significant in all cases. There were found also statistically important positive correlations (r = 0.43 -- 0.86) between dry matter and sugar content in all species.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Annales Universitatis Mariae Curie-Sklodowska : Ann. Univ. Mariae Curie-Sklodowska. Horticultura . EEE Hortic. Sectio EEE

  • ISSN

    1233-2127

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    XVIII

  • Číslo periodika v rámci svazku

    18

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus