Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Variation in Content of Carotenoids and Vitamin C in Carrots

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F10%3A00165531" target="_blank" >RIV/62156489:43510/10:00165531 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Variation in Content of Carotenoids and Vitamin C in Carrots

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Carrots are the most popular and wide spread of all root vegetables, and are the principal source of carotenoids in human diet. The purpose of this study was to examine differences between cultivars and the effect of storage regarding the carotenoid andvitamin C content in carrots. Six carrots cultivars were used in this study, ranging from early to late ones. Observed carotenoid contentranged from 60 mg /kg to 134 mg/kg. Significantly higher levels of carotenoids were found in late and moderately latecultivars in comparison to early ones. Vitamin C content in these cultivars ranged from 54 mg/kg to 132 mg/kg. Significantly higher content of vitamin C were also found in the latte cultivars. 30-day storage resulted in a significant reductiionin vitamiin C content, on average of 47%. There was also a reduction in the carotenoids content, but to a lesser extent, on average of 11%.

  • Název v anglickém jazyce

    Variation in Content of Carotenoids and Vitamin C in Carrots

  • Popis výsledku anglicky

    Carrots are the most popular and wide spread of all root vegetables, and are the principal source of carotenoids in human diet. The purpose of this study was to examine differences between cultivars and the effect of storage regarding the carotenoid andvitamin C content in carrots. Six carrots cultivars were used in this study, ranging from early to late ones. Observed carotenoid contentranged from 60 mg /kg to 134 mg/kg. Significantly higher levels of carotenoids were found in late and moderately latecultivars in comparison to early ones. Vitamin C content in these cultivars ranged from 54 mg/kg to 132 mg/kg. Significantly higher content of vitamin C were also found in the latte cultivars. 30-day storage resulted in a significant reductiionin vitamiin C content, on average of 47%. There was also a reduction in the carotenoids content, but to a lesser extent, on average of 11%.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Notulae scientia biologicae

  • ISSN

    2067-3205

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2

  • Číslo periodika v rámci svazku

    (4)

  • Stát vydavatele periodika

    RO - Rumunsko

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus