Obsah kyseliny askorbové v produktech z rakytníku řešetlákového
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98602" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98602 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://zahradaweb.cz/" target="_blank" >https://zahradaweb.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah kyseliny askorbové v produktech z rakytníku řešetlákového
Popis výsledku v původním jazyce
Výsledky v tomto příspěvku přináší porovnání obsahu vitamínu C v plodech rakytníku u odrůd Askola, Botanika, Hergo, Orange energy, Krasavice, Sirola a Sluníčko, a to v čerstvém stavu, dále po zpracování na džem a kompot, přičemž bylo sledováno, jak se obsah vitamínu C změní po 3 měsících skladování v jednotlivých produktech. Nejvyšší obsah vitamínu C byl v čerstvém stavu naměřen u odrůd Askola (2 241,26 mg/kg) a Orange energy (1 770,35 mg/kg), přičemž první jmenovaná odrůda vynikala i v případě obou produktů. Nejnižší hodnoty v případě čerstvých plodů byly naměřeny u odrůdy Botanika (763,84 mg/kg). Po 3 měsících skladování produktů při 4 °C byl naměřen pokles obsahu vitamínu C v rozpětí 0,57 – 23,46 % u džemu a 0,09 – 41,57 % u kompotu. K významnému poklesu obsahu vit. C při skladování došlo u obou produktů pouze v případě zakoupených a u vyrobených z odrůdy Sluníčko.
Název v anglickém jazyce
The ascorbic acid content in sea buckthorn products
Popis výsledku anglicky
The results in this article bring a comparison of the vitamin C content in sea buckthorn fruits of the cultivars Askola, Botanika, Hergo, Orange energy, Krasavice, Sirola and Sluníčko. The vitamin C content was measured in the fresh condition and after processing into jam and compote, further it was observed how the vitamin C content changes after 3 months of storage of these products. The highest content of vitamin C in the fresh condition was measured in the cultivars Askola (2,241.26 mg/kg) and Orange energy (1,770.35 mg/kg), first mentioned also excelled in both products. The lowest values were measured in fresh fruits in the cultivar Botanika (763.84 mg/kg). After 3 months of storage of products at 4 °C a decrease of vitamin C content was measured in the range of 0.57 – 23.46% for jam and 0.09 – 41.57% for compote. A significant decrease in vit. C content during storage occurred for both products only in the case of purchased and in the case of made from the cultivar Sluníčko.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
1213-7596
Svazek periodika
XXIII.
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
19-21
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—