Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah kyseliny askorbové v produktech z rakytníku řešetlákového

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98602" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98602 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://zahradaweb.cz/" target="_blank" >https://zahradaweb.cz/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah kyseliny askorbové v produktech z rakytníku řešetlákového

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výsledky v tomto příspěvku přináší porovnání obsahu vitamínu C v plodech rakytníku u odrůd Askola, Botanika, Hergo, Orange energy, Krasavice, Sirola a Sluníčko, a to v čerstvém stavu, dále po zpracování na džem a kompot, přičemž bylo sledováno, jak se obsah vitamínu C změní po 3 měsících skladování v jednotlivých produktech. Nejvyšší obsah vitamínu C byl v čerstvém stavu naměřen u odrůd Askola (2 241,26 mg/kg) a Orange energy (1 770,35 mg/kg), přičemž první jmenovaná odrůda vynikala i v případě obou produktů. Nejnižší hodnoty v případě čerstvých plodů byly naměřeny u odrůdy Botanika (763,84 mg/kg). Po 3 měsících skladování produktů při 4 °C byl naměřen pokles obsahu vitamínu C v rozpětí 0,57 – 23,46 % u džemu a 0,09 – 41,57 % u kompotu. K významnému poklesu obsahu vit. C při skladování došlo u obou produktů pouze v případě zakoupených a u vyrobených z odrůdy Sluníčko.

  • Název v anglickém jazyce

    The ascorbic acid content in sea buckthorn products

  • Popis výsledku anglicky

    The results in this article bring a comparison of the vitamin C content in sea buckthorn fruits of the cultivars Askola, Botanika, Hergo, Orange energy, Krasavice, Sirola and Sluníčko. The vitamin C content was measured in the fresh condition and after processing into jam and compote, further it was observed how the vitamin C content changes after 3 months of storage of these products. The highest content of vitamin C in the fresh condition was measured in the cultivars Askola (2,241.26 mg/kg) and Orange energy (1,770.35 mg/kg), first mentioned also excelled in both products. The lowest values were measured in fresh fruits in the cultivar Botanika (763.84 mg/kg). After 3 months of storage of products at 4 °C a decrease of vitamin C content was measured in the range of 0.57 – 23.46% for jam and 0.09 – 41.57% for compote. A significant decrease in vit. C content during storage occurred for both products only in the case of purchased and in the case of made from the cultivar Sluníčko.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

    1213-7596

  • Svazek periodika

    XXIII.

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    19-21

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus