Produkty z černého rybízu jako významný zdroj vitaminu C
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43924033" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43924033 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2022/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkty z černého rybízu jako významný zdroj vitaminu C
Popis výsledku v původním jazyce
Minoritní tuzemské druhy ovoce a prospěšné látky v nich obsažené jsou aktuálním tématem potravinářského výzkumu. Cílem této studie bylo porovnat obsah vitaminu C v meziproduktech a finálních výrobcích z černého rybízu společně s vybranými kvalitativními znaky (refraktometrická sušina, titrační kyselost). Byl analyzován soubor 13 vzorků a zjištěný obsah vitaminu C byl následující: 1020 ± 78 mg/kg pro homogenát ovoce, 1102 ± 31 mg/kg pro čerstvě vylisovanou šťávu, 651 ± 103 mg/kg pro dřeň, 700 ± 209 mg/kg pro koncentrát, 2,8 ± 0,1 mg/kg pro nektar a 47,5 ± 0,1 mg/kg pro džem. Nálezy vitaminu C odpovídaly způsobu a míře tepelného namáhání výrobků a byly přímo úměrné zjištěné titrační kyselosti (r = 0,871).
Název v anglickém jazyce
Blackcurrant products as a significant source of vitamin C
Popis výsledku anglicky
Minorities local types of fruit and the benefi cial substances contained in them are an actual topic of food research. The aim of study was to compare the content of vitamin C in intermediate and fi nal blackcurrant products together with selected markers (refractometric dry matter, titratable acidity). In this study, 13 samples were analysed and the vitamin C content was: 1020 ± 78 mg/ kg for fruit homogenate, 1102 ± 31 mg/kg for juice, 651 ± 103 mg/kg for pulp, 700 ± 209 mg/kg for concentrate, 2.8 ± 0.1 mg/kg for nectar and 47.5 ±0.1 mg/kg for jam. Vitamin C values corresponded to the method and extent of thermal stress of the products and were directly proportional to the titratable acidity (r = 0.871).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
2022
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
2-5
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—