Antioxidanty u netradičních druhů drobného ovoce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F24%3AN0000013" target="_blank" >RIV/25271121:_____/24:N0000013 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidanty u netradičních druhů drobného ovoce
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci naší studie byla stanovována celková antioxidační aktivita a obsahy celkových polyfenolů pomocí spektrofotometrických metod a obsah vitaminu C pomocí kapalinové chromatografie s detektorem diodového pole. Nejvyšší obsah celkové antioxidační aktivity byl naměřen u plodů růže dužnoplodé ´Karpatia´ 209,1 μmol/L Troloxu/100 g čerstvého ovoce. Zároveň byl ve vzorku stanoven i nejvyšší obsah vitaminu C 578,7 mg/100g čerstvého ovoce. Dřín obecný ´Alex´ obsahoval nejvyšší množství celkových polyfenolů 406,9 mg GAE/100g čerstvého ovoce. Ve studii byl dále sledován vliv teploty a délky skladování na vybrané atributy v černě zbarvených plodech morušovníku. Vzorky byly zkoumány po skladování v pěti variantách. K nejnižším ztrátám došlo při skladování po 30 dnů při teplotě ± -18°C se zůstatkovými hodnotami 176,7 μmol/L Troloxu/100 g čerstvého ovoce a 14,7 mg/100g čerstvého ovoce.
Název v anglickém jazyce
Antioxidants in non-traditional types of small fruits
Popis výsledku anglicky
Within the framework of our study, the total antioxidant activity and total polyphenol content were determined by spectrophotometric methods and vitamin C content was determined by liquid chromatography with a diode array detector. The highest content of total antioxidant activity was measured in the fruits of the ´Karpatia´ rose, 209.1 μmol/L of Trolox/100 g of fresh fruit. At the same time, the highest vitamin C content of 578.7 mg/100g of fresh fruit was determined in that sample. Cornus mas 'Alex' contained the highest amount of total polyphenols 406.9 mg GAE/100g of fresh fruit. The effect of temperature and storage time on selected characteristics of black-colored mulberry fruits was also monitored. The samples were examined under five different storage conditions. The lowest losses occurred during storage for 30 days at ± -18°C reaching values of 176.7 μmol/L Trolox/100 g fresh fruit and 14.7 mg/100 g fresh fruit.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
13-15
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—