Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidanty u netradičních druhů drobného ovoce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F24%3AN0000013" target="_blank" >RIV/25271121:_____/24:N0000013 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antioxidanty u netradičních druhů drobného ovoce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci naší studie byla stanovována celková antioxidační aktivita a obsahy celkových polyfenolů pomocí spektrofotometrických metod a obsah vitaminu C pomocí kapalinové chromatografie s detektorem diodového pole. Nejvyšší obsah celkové antioxidační aktivity byl naměřen u plodů růže dužnoplodé ´Karpatia´ 209,1 μmol/L Troloxu/100 g čerstvého ovoce. Zároveň byl ve vzorku stanoven i nejvyšší obsah vitaminu C 578,7 mg/100g čerstvého ovoce. Dřín obecný ´Alex´ obsahoval nejvyšší množství celkových polyfenolů 406,9 mg GAE/100g čerstvého ovoce. Ve studii byl dále sledován vliv teploty a délky skladování na vybrané atributy v černě zbarvených plodech morušovníku. Vzorky byly zkoumány po skladování v pěti variantách. K nejnižším ztrátám došlo při skladování po 30 dnů při teplotě ± -18°C se zůstatkovými hodnotami 176,7 μmol/L Troloxu/100 g čerstvého ovoce a 14,7 mg/100g čerstvého ovoce.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidants in non-traditional types of small fruits

  • Popis výsledku anglicky

    Within the framework of our study, the total antioxidant activity and total polyphenol content were determined by spectrophotometric methods and vitamin C content was determined by liquid chromatography with a diode array detector. The highest content of total antioxidant activity was measured in the fruits of the ´Karpatia´ rose, 209.1 μmol/L of Trolox/100 g of fresh fruit. At the same time, the highest vitamin C content of 578.7 mg/100g of fresh fruit was determined in that sample. Cornus mas 'Alex' contained the highest amount of total polyphenols 406.9 mg GAE/100g of fresh fruit. The effect of temperature and storage time on selected characteristics of black-colored mulberry fruits was also monitored. The samples were examined under five different storage conditions. The lowest losses occurred during storage for 30 days at ± -18°C reaching values of 176.7 μmol/L Trolox/100 g fresh fruit and 14.7 mg/100 g fresh fruit.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    13-15

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus