Antioxidační charakteristiky jablek pěstovaných v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000030" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000030 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidační charakteristiky jablek pěstovaných v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Jablka (Malus domestica Borkh.) patří celosvětově mezi nejoblíbenější a nejkonzumovanější ovoce. Na trhu jsou dostupné po celý rok. Jablka jsou také hlavním potenciálním zdrojem polyfenolů v severoamerické a evropské stravě. Polyfenoly, které se přirozeně vyskytují v ovoci a zelenině, zvyšují kvalitu jablek a přispívají k jejich organoleptické a senzorické kvalitě jakož i k nutriční hodnotě pro spotřebitele. Řada studií prokázala, že polyfenoly v lidské stravě mají příznivé účinky na zdraví tím, že chrání tělo před poškozením způsobeným oxidačním stresem. Polyfenoly v dietě mohou také hrát pozitivní roli v prevenci kardiovaskulárních a onkologických chorob. V rámci naší studie byly měřeny antioxidační charakteristiky vybraných odrůd jabloní a sledován vliv pěstebních podmínek, lokality pěstování, podnoží a ročníku. Byla stanovována celková antioxidační aktivita a obsahy celkových polyfenolů pomocí spektrofotometrických metod. Výrazné rozdíly mezi ročníky byly naměřeny u odrůdy ´Golden Delicious´ na podnoži MM106 v lokalitě Bílé Podolí, kde v roce 2022 bylo naměřena hodnota 157,0 μmol/L Troloxu/100 g čerstvého ovoce, respektive 91,1 mg kyseliny gallové/100 g čerstvého ovoce a v roce 2023 69,2 μmol/L Troloxu/100 g čerstvého ovoce, respektive 23,5 mg kyseliny gallové/100 g čerstvého ovoce.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant characteristics of apples grown in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Apples (Malus domestica Borkh.) are among the most popular and most often consumed fruits worldwide. They are available on the market throughout the year. Apples are also an important potential source of polyphenols in the North American and European diet. Polyphenols, which occur naturally in fruits and vegetables, enhance the quality of apples and contribute to their organoleptic and sensory quality and nutritional value for consumers. A number of studies have shown that polyphenols in the human diet have beneficial effects on health by protecting the body from damage caused by oxidative stress. Dietary polyphenols may play a positive role in the prevention of cardiovascular and oncological diseases. In our study, the antioxidant characteristics of selected apple cultivars were measured, and the influence of growing conditions, locations, rootstocks and years was monitored. Total antioxidant activity and the total polyphenol content were determined by spectrophotometric methods. Significant differences between years were measured for the variety ´Golden Delicious´ on the rootstock MM106 in the locality Bílé Podolí, where values of 157.0 μmol/L Trolox/100 g of fresh fruit, respectively 91.1 mg of gallic acid/100 g of fresh fruit in 2022 and 69.2 μmol/L Trolox/100 g of fresh fruit, respectively, 23.5 mg of gallic acid/100 g of fresh fruit in 2023 were measured.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910296" target="_blank" >QK1910296: Efektivita nových postupů regulace škodlivých činitelů v ovocnářství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
12-15
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—