Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of whey, whey component and malt on the growth and acids production of lactobacilli in milk.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897561" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897561 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of whey, whey component and malt on the growth and acids production of lactobacilli in milk.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this work, the effect of whey powder, whey protein concentrate, caseinomacropeptide and malt addition into milk on the growth and acid production of lactobacilli (Lactobacillus casei Lafti L-26, Lactobacillus acidophilus CCDM 151 and Lactobacillus casei CCDM 198) was evaluated. Also the ability of these strains to use different types of saccharides from milk and plant sources was tested. Glucose, galactose, fructose and maltose were utilised by all tested strains. The results showed that the additionof malt positively affected the growth of lactobacilli strains compared to the growth in milk enriched by whey ingredients. Addition of malt increased significantly production of D(-) isomer of lactic acid at Lactobacillus acidophilus CCDM 151 and Lactobacillus casei CCDM 198 and the production of acetic acid by Lactobacillus casei CCDM 198.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of whey, whey component and malt on the growth and acids production of lactobacilli in milk.

  • Popis výsledku anglicky

    In this work, the effect of whey powder, whey protein concentrate, caseinomacropeptide and malt addition into milk on the growth and acid production of lactobacilli (Lactobacillus casei Lafti L-26, Lactobacillus acidophilus CCDM 151 and Lactobacillus casei CCDM 198) was evaluated. Also the ability of these strains to use different types of saccharides from milk and plant sources was tested. Glucose, galactose, fructose and maltose were utilised by all tested strains. The results showed that the additionof malt positively affected the growth of lactobacilli strains compared to the growth in milk enriched by whey ingredients. Addition of malt increased significantly production of D(-) isomer of lactic acid at Lactobacillus acidophilus CCDM 151 and Lactobacillus casei CCDM 198 and the production of acetic acid by Lactobacillus casei CCDM 198.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    0862-8653

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    526-531

  • Kód UT WoS článku

    000346402000002

  • EID výsledku v databázi Scopus