The influence of whey, whey component and malt on the growth and acids production of lactobacilli in milk.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897561" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897561 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The influence of whey, whey component and malt on the growth and acids production of lactobacilli in milk.
Popis výsledku v původním jazyce
In this work, the effect of whey powder, whey protein concentrate, caseinomacropeptide and malt addition into milk on the growth and acid production of lactobacilli (Lactobacillus casei Lafti L-26, Lactobacillus acidophilus CCDM 151 and Lactobacillus casei CCDM 198) was evaluated. Also the ability of these strains to use different types of saccharides from milk and plant sources was tested. Glucose, galactose, fructose and maltose were utilised by all tested strains. The results showed that the additionof malt positively affected the growth of lactobacilli strains compared to the growth in milk enriched by whey ingredients. Addition of malt increased significantly production of D(-) isomer of lactic acid at Lactobacillus acidophilus CCDM 151 and Lactobacillus casei CCDM 198 and the production of acetic acid by Lactobacillus casei CCDM 198.
Název v anglickém jazyce
The influence of whey, whey component and malt on the growth and acids production of lactobacilli in milk.
Popis výsledku anglicky
In this work, the effect of whey powder, whey protein concentrate, caseinomacropeptide and malt addition into milk on the growth and acid production of lactobacilli (Lactobacillus casei Lafti L-26, Lactobacillus acidophilus CCDM 151 and Lactobacillus casei CCDM 198) was evaluated. Also the ability of these strains to use different types of saccharides from milk and plant sources was tested. Glucose, galactose, fructose and maltose were utilised by all tested strains. The results showed that the additionof malt positively affected the growth of lactobacilli strains compared to the growth in milk enriched by whey ingredients. Addition of malt increased significantly production of D(-) isomer of lactic acid at Lactobacillus acidophilus CCDM 151 and Lactobacillus casei CCDM 198 and the production of acetic acid by Lactobacillus casei CCDM 198.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
0862-8653
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
526-531
Kód UT WoS článku
000346402000002
EID výsledku v databázi Scopus
—