BSH aktivita laktobacilů izolovaných z různých zdrojů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897565" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897565 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
BSH aktivita laktobacilů izolovaných z různých zdrojů
Popis výsledku v původním jazyce
Hydrolasa žlučových solí (BSH) známá také jako choloylglycin hydrolasa (EC 3.5.1.24) je enzym, který hydrolyzuje konjugované žlučové kyseliny za vzniku glycinu nebo taurinu a steroidního jádra. Tato hydrolýza je jedním z nepřímých mechanismů snižování obsahu cholesterolu v krevním séru. Kmeny laktobacilů byly izolované z různých zdrojů (15 kmenů z gastrointestinálního traktu plně kojených dětí, 4 kmeny z kravského mleziva, 12 kmenů ze sýrů vyrobených ze syrového kravského mléka a 7 kmenů ze syrového kravského mléka). Identifikace rodu Lactobacillus byla prováděna pomocí genotypických a fenotypických metod. Všechny kmeny včetně dvou komerčních probiotických kmenů a 5 sbírkových kmenů byly následně testovány na jejich BSH aktivitu dvěma metodami - Tenkovrstvou chromatografií (TLC) a plotnovou metodou. Ze všech kmenů laktobacilů bylo nalezeno 11 BSH pozitivních kmenů. Všech 11 BSH aktivních kmenů bylo zjištěno pomocí TLC metody a pouze 5 z nich plotnovou metodou. Většina BSH pozitivních k
Název v anglickém jazyce
Bile salt hydrolase activity of lactobacilli isolated from dirrefent sources
Popis výsledku anglicky
Bile salt hydrolase activity is known as activity of choloylglycin hydrolase (EC 3.5.1.24). This enzyme hydrolyses of conjugated bile acid to form glycin or taurin and steroid core. This hydrolyses is one of the indirect mechanisms of reduction of cholesterol level in human blood. Lactobacillus strains were isolated from various sources (15 strains from gastrointestinal tract (GIT) of fully breast-fed infants, 4 strains from cow colostrum, 12 strains from cheeses made from raw cow's milk and 7 strains from raw cow milk). Identifications were done by genotypic and phenotypic methods. All strains, including two commercial probiotic strains and five collection strains, were subsequently tested for their Bile Salt Hydrolase (BSH) activities via two methods- Thin Layer Chromatography (TLC) and plate assay. Among all the Lactobacillus strains, 11 strains were shown to be BSH positive. All of 11 strains were BSH positive by TLC and only 5 of these strains by plate assay. Most of the BSH posi
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
161-166
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 1. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—