Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

BSH aktivita laktobacilů izolovaných z různých zdrojů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897565" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897565 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    BSH aktivita laktobacilů izolovaných z různých zdrojů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hydrolasa žlučových solí (BSH) známá také jako choloylglycin hydrolasa (EC 3.5.1.24) je enzym, který hydrolyzuje konjugované žlučové kyseliny za vzniku glycinu nebo taurinu a steroidního jádra. Tato hydrolýza je jedním z nepřímých mechanismů snižování obsahu cholesterolu v krevním séru. Kmeny laktobacilů byly izolované z různých zdrojů (15 kmenů z gastrointestinálního traktu plně kojených dětí, 4 kmeny z kravského mleziva, 12 kmenů ze sýrů vyrobených ze syrového kravského mléka a 7 kmenů ze syrového kravského mléka). Identifikace rodu Lactobacillus byla prováděna pomocí genotypických a fenotypických metod. Všechny kmeny včetně dvou komerčních probiotických kmenů a 5 sbírkových kmenů byly následně testovány na jejich BSH aktivitu dvěma metodami - Tenkovrstvou chromatografií (TLC) a plotnovou metodou. Ze všech kmenů laktobacilů bylo nalezeno 11 BSH pozitivních kmenů. Všech 11 BSH aktivních kmenů bylo zjištěno pomocí TLC metody a pouze 5 z nich plotnovou metodou. Většina BSH pozitivních k

  • Název v anglickém jazyce

    Bile salt hydrolase activity of lactobacilli isolated from dirrefent sources

  • Popis výsledku anglicky

    Bile salt hydrolase activity is known as activity of choloylglycin hydrolase (EC 3.5.1.24). This enzyme hydrolyses of conjugated bile acid to form glycin or taurin and steroid core. This hydrolyses is one of the indirect mechanisms of reduction of cholesterol level in human blood. Lactobacillus strains were isolated from various sources (15 strains from gastrointestinal tract (GIT) of fully breast-fed infants, 4 strains from cow colostrum, 12 strains from cheeses made from raw cow's milk and 7 strains from raw cow milk). Identifications were done by genotypic and phenotypic methods. All strains, including two commercial probiotic strains and five collection strains, were subsequently tested for their Bile Salt Hydrolase (BSH) activities via two methods- Thin Layer Chromatography (TLC) and plate assay. Among all the Lactobacillus strains, 11 strains were shown to be BSH positive. All of 11 strains were BSH positive by TLC and only 5 of these strains by plate assay. Most of the BSH posi

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-909-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    161-166

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    23. 1. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku