Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt reziduí pesticidů a mykotoxinů v produktech ekologického zemědělství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898082" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898082 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt reziduí pesticidů a mykotoxinů v produktech ekologického zemědělství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Během posledních let došlo k výraznému posunu nároků spotřebitelů na původ a kvalitu zemědělských produktů. Velká pozornost je věnována bioproduktům, které jsou pěstovány v souladu se zásadami ekologického zemědělství. Mezi tyto zásady patří používání hnojiv a pesticidních přípravků na přírodní bázi. S tím souvisí nižší výnosy a větší náročnost pěstování, což se následně odráží na vyšších cenách bioproduktů ve srovnání s produkty integrovaného zemědělství. V souvislosti s touto skutečností hrozí vyšší potenciální riziko falšování, které může souviset s aplikací i nepovolených přípravků. Rezidua některých pesticidů používaných v integrovaném zemědělství můžou představovat jedno z významných zdravotních rizik. Dalším významným faktorem ovlivňujícím zdravotní nezávadnost potravin je výskyt mikroskopických vláknitých hub a jejich toxických sekundárních metabolitů - mykotoxinů, jelikož potenciální výskyt těchto přírodních kontaminantů v bioproduktech je vyšší, ovšem zatím tato domněnka neby

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of pesticide residues and mycotoxins in products from organic farming

  • Popis výsledku anglicky

    During recent years there has been a significant shift consumer claims on the origin and quality of agricultural products. Great attention is paid to organic products that are grown in accordance with the principles of organic farming. These principles include the use of fertilizers and pesticides products on a natural basis. This is related to lower yields and greater intensity of cultivation, which is subsequently reflected in higher prices for organic products compared with products integrated agriculture. In connection with this, there is a higher potential risk of adulteration, which may be related to applications and unauthorized products. Residues of certain pesticides used in integrated agriculture may represent one of the major health risks. Another important factor influencing food safety, the incidence of microscopic fungi and their toxic secondary metabolites - mycotoxins, since the potential occurrence of these natural contaminants in organic products is higher, but so far

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B154" target="_blank" >QI111B154: Bezpečnost cereálních bioproduktů z pohledu výskytu alternáriových a fusariových mykotoxinů.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-86909-09-7

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    38-42

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    26. 5. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku