Výskyt reziduí pesticidů a mykotoxinů v produktech ekologického zemědělství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898082" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898082 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt reziduí pesticidů a mykotoxinů v produktech ekologického zemědělství
Popis výsledku v původním jazyce
Během posledních let došlo k výraznému posunu nároků spotřebitelů na původ a kvalitu zemědělských produktů. Velká pozornost je věnována bioproduktům, které jsou pěstovány v souladu se zásadami ekologického zemědělství. Mezi tyto zásady patří používání hnojiv a pesticidních přípravků na přírodní bázi. S tím souvisí nižší výnosy a větší náročnost pěstování, což se následně odráží na vyšších cenách bioproduktů ve srovnání s produkty integrovaného zemědělství. V souvislosti s touto skutečností hrozí vyšší potenciální riziko falšování, které může souviset s aplikací i nepovolených přípravků. Rezidua některých pesticidů používaných v integrovaném zemědělství můžou představovat jedno z významných zdravotních rizik. Dalším významným faktorem ovlivňujícím zdravotní nezávadnost potravin je výskyt mikroskopických vláknitých hub a jejich toxických sekundárních metabolitů - mykotoxinů, jelikož potenciální výskyt těchto přírodních kontaminantů v bioproduktech je vyšší, ovšem zatím tato domněnka neby
Název v anglickém jazyce
Occurrence of pesticide residues and mycotoxins in products from organic farming
Popis výsledku anglicky
During recent years there has been a significant shift consumer claims on the origin and quality of agricultural products. Great attention is paid to organic products that are grown in accordance with the principles of organic farming. These principles include the use of fertilizers and pesticides products on a natural basis. This is related to lower yields and greater intensity of cultivation, which is subsequently reflected in higher prices for organic products compared with products integrated agriculture. In connection with this, there is a higher potential risk of adulteration, which may be related to applications and unauthorized products. Residues of certain pesticides used in integrated agriculture may represent one of the major health risks. Another important factor influencing food safety, the incidence of microscopic fungi and their toxic secondary metabolites - mycotoxins, since the potential occurrence of these natural contaminants in organic products is higher, but so far
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B154" target="_blank" >QI111B154: Bezpečnost cereálních bioproduktů z pohledu výskytu alternáriových a fusariových mykotoxinů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-86909-09-7
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
38-42
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—