Toxické sekundární metabolity brambor - faktory ovlivňující jejich hladiny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898206" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898206 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Toxické sekundární metabolity brambor - faktory ovlivňující jejich hladiny
Popis výsledku v původním jazyce
Hlízy brambor obsahují řadu biologicky aktivních látek s pozitivními i negativními (toxické sekundární metabolity) účinky. Mezi toxické sekundární metabolity řadíme glykoalkaloidy (GA) a nortropanové alkaloidy kalysteginy (CAL), které rostlina produkujejako obranu před působením vnějších vlivů. Vznik těchto látek v hlízách brambor může být ovlivněn mnoha faktory (stres rostliny během pěstování, mechanické poranění při sklizni či špatné podmínky při skladování). Hladiny GA a CAL v hlízách brambor mohoubýt dále ovlivněny odrůdou, způsobem pěstování, lokalitou pěstování, klimatickými podmínkami a případným ošetřením hlíz brambor proti škůdcům.
Název v anglickém jazyce
Toxic secondary metabolites of potatoes - factors affecting their levels
Popis výsledku anglicky
Potato tubers contain many biologically active compounds with positive and negative (toxic secondary metabolites) effects. Among the toxic secondary metabolites belong glycoalkaloids (GA) and nortropane alkaloids calystegines (CAL), which the plant produces as a defense against external influences. The emergence of these compounds in potato tubers may be influenced by many factors (plant stress during cultivation, harvesting mechanical injury or poor storage conditions). Levels of GA and CAL in potato tubers may be further influenced by variety, method of cultivation, cultivation location, weather conditions and possible treatment of potato tubers against pests.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH82149" target="_blank" >QH82149: Půdoochranné pěstitelské systémy u brambor se zaměřením na kvalitní ekologickou produkci na orné půdě.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-86909-09-7
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
106-109
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—