Chemické kontaminanty v potravním řetězci: Výskyt směsí (koktejlů) toxických sloučenin v potravinových surovinách a produktech: Možné pohledy na hodnocení zdravotních rizik
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898371" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898371 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chemické kontaminanty v potravním řetězci: Výskyt směsí (koktejlů) toxických sloučenin v potravinových surovinách a produktech: Možné pohledy na hodnocení zdravotních rizik
Popis výsledku v původním jazyce
Studie přispívá k evaluaci rizik výskytu pesticidů, mykotoxinů a pyrrolizidinových alkaloidů jako kontaminatů v potravinových doplňcích v ČR. Pro analýzu těchto látek byla optimalizována multidetekční metoda ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou vysokorozlišovací hmotnostně-spektrometrickou detekcí (U-HPLC?HRMS/MS) s využitím kombinace hmotnostních analyzátorů kvadrupol a orbitální iontové pasti. Metoda byla využita pro stanovení kontaminantů na široký soubor 84 potravinových doplňků (bylinných čajů, kapek, sirupů a tablet). Stanovováno bylo celkem 389 analytů, z toho 323 pesticidů, 55 mykotoxinů a 11 pyrrolizidinových alkaloidů. Bylo zjištěno, že potravní doplňky mohou být významným zdrojem širokého spektra těchto kontaminujících látek,které se mohou vyskytovat v řádech tisíců až desetitisíců mýg/kg.
Název v anglickém jazyce
Chemical contaminants in the food chain: Incidence of mixtures (cocktails) of toxic compounds in food raw materials and products: Possible views on health risk assessment
Popis výsledku anglicky
The study contributes to the evaluation of the risks of pesticides, mycotoxins and pyrrolizidine alkaloids as contaminants in food supplements in the Czech Republic For the analysis of these compounds was optimized multidetector method ultra-performanceliquid chromatography with tandem-high resolution mass spectrometry (HPLC-U-HRMS / MS) using a combination of mass analyzers quadrupole and orbitrap. The method was used for the determination of contaminants on a wide set of 84 dietary supplements (herbal teas, drops, syrups tablets). A total of 389 analytes, including 323 pesticides, mycotoxins 55 and 11 pyrrolizidine alkaloids was determined It was found that dietary supplements can be an important source of a broad spectrum of contaminants which maybe present in up to tens of thousands of mg / kg.
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
123
Místo vydání
—
Název nakladatele resp. objednatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, Praha 6- Ruzyně, PSČ 161 06; IČO 00027006; DIČ: CZ 00027006
Verze
—