Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přenos pyrrolizidinových alkaloidů do potravního řetězce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923105" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923105 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přenos pyrrolizidinových alkaloidů do potravního řetězce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rostlinné alkaloidy tvoří velkou a pestrou skupinu sekundárních metabolitů vykazujících různé typy biologických efektů. Pyrrolizidinové alkaloidy, kterých bylo dodnes identifikováno asi 180, se vykytují v různých koncentracích ve stovkách rostlinných druhů nacházejících se celosvětově v různých klimatických pásmech. Některé pyrrolizidinové alkaloidy s vyznačují značnou toxicitou (hepatotoxicita, mutagenita, karcinogenita) pro lidi i hospodářská zvířata. Za určitých okolností mohou pyrrolizidinové alkaloidy kontaminovat zemědělské plodiny, ať již při sklizni v důsledku jejich zaplevelení (často jde o rostliny čeledí Asteraceae, hvězdnicovité, nebo Fabaceae, bobovité) a protože se vyskytují i v pylu a nektaru mnoha rostlin, které využívají opylovači, setkáváme se i s kontaminací medu a dalších produktů. V rámci procesu hodnocení zdravotních rizik, akutních i chronických, pro konzumenty, byla vypracována expertním panelem EFSA rozsáhlá studie shrnující údaje o toxicitě a možné dietární expozici pyrrolizidinovým alkaloidům, pozornost byla věnována zejména medu, herbálním čajům a potravním doplňkům. S přihlédnutím k informacím EFSA, Evropská komise vydala v roce 2020 nařízení, které stanovuje maximální limity obsahu vybraných pyrrolizidinových alkaloidů v některých potravinách. V rámci této práce bylo v úvodní fázi třeba validovat analytickou metodu pro stanovení 32 pyrrolizidinových alkaloidů s využitím ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí. Následně byly analyzovány vzorky oregana a bylinných čajů rooibos z běžné tržní sítě ČR s cílem získat informaci o výskytu sledovaných kontaminantů ve vybraných komoditách a na základě naměřených dat simulovat proces hodnocení zdravotního rizika pro konzumenty.

  • Název v anglickém jazyce

    Transfer of pyrrolizidine alkaloids into the food chain

  • Popis výsledku anglicky

    Plant alkaloids form a large and diverse group of secondary metabolites with different types of biological effects. Pyrrolizidine alkaloids, of which about 180 have been identified, occur in various concentrations in hundreds of plant species located in various climatic zones worldwide. Some pyrrolizidine alkaloids show considerable toxicity (hepatotoxicity, mutagenicity, carcinogenicity) to humans and livestock. Under certain circumstances, pyrrolizidine alkaloids can contaminate crops with weeds during harvest (often plants of Asteraceae or Fabaceae family) and because they are also present in the pollen and nectar of many pollinators, we encounter contamination of honey and other products. An extensive study summarizing data on toxicity and possible dietary exposures to pyrrolizidine alkaloids focusing on honey, herbal teas and dietary supplements was carried out by an EFSA expert panel as part of acute and chronic health risk assessment process for consumers. Taking into account information from EFSA, European Commission issued a regulation in 2020 setting maximum levels for selected pyrrolizidine alkaloids in certain foods. Within the initial phase of this work, it was necessary to validate the analytical method for the determination of 32 pyrrolizidine alkaloids using ultra-high performance liquid chromatography with tandem mass spectrometric detection. Subsequently, samples of oregano and rooibos herbal teas from the Czech market were analyzed in order to obtain information about the occurrence of the monitored contaminants in selected commodities and to simulate the health risk assessment process for consumers based on measured data.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů