Netradiční plodiny a vliv na kvalitu pšeničné mouky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899290" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899290 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Netradiční plodiny a vliv na kvalitu pšeničné mouky
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovit charakteristiky těsta z kompozitů pšenice s amarantem, quinoou, lupinou, konopím, tef nebo chia. Netradiční suroviny lze popsat jako netričně významné složky díky vysokému obsahu bílkovin, rozpustné vlákniny, beta-glukanů a rezistentního škrobu. Zeslabení lepkové sítě popsané testy na farinografu, extenzografu a mixolabu záviselo na typu a výši přídavku. Větší rozsah změn ve viskozitním chování byl podle amylografických křivek způsoben amarantem a tef.
Název v anglickém jazyce
Non-traditional seeds and their effect on technological behaviour of wheat flour
Popis výsledku anglicky
Objective of this work was to evaluate the characteristics of dough from composite wheat with amaranth, quinoa, lupine, hemp, teff and chia. Non-traditional seeds can be described as the nutritional components due to high content of protein, soluble fibre, beta-glucan and resistant starch. Weakening of dough gluten network described by means of farinograph, extensigraph and mixolab depended on type and level of fortification. Higher changes of viscous behaviour according to amylograph curve were causedamaranth and teff additions.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník konference Ingrovy dny 2014
ISBN
978-80-7375-944-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
1-5
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Konference Ingrovy dny 2014
Datum konání akce
5. 3. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—