Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Netradiční cereální výrobky s nutričním přínosem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899288" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899288 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Netradiční cereální výrobky s nutričním přínosem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Charakteristiky kompozitů z pšenice/ječmene a amarantu, quinoi, konopí, tef a chia byly sledovány ve formě mouky, těsta a pečiva. Semena netradičních rostlin mohou být označena za cenný zdroj nutričně hodnotných látek díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny. Zeslabení lepkové struktury těsta, zjištěné měřením na reologických přístrojích, závisí na typu a míře fortifikace. Významnější změny charakteristik pečiva byly způsobeny ječnou moukou, zatímco největší pozitivní přínos byl zjištěn při přídavku chia semen.

  • Název v anglickém jazyce

    Non-traditional cereal products with nutritional benefit

  • Popis výsledku anglicky

    Characteristic of composites of wheat/barley with amaranth, quinoa, hemp, teff and chia were studied in forms of flour, dough and bread. Non-traditional seeds can be described as source of nutritional components due to high content of protein and fibre.Weakening of dough gluten network, evaluated by means of rheological apparatuses, depends on type and level of fortification. Changes of bread characteristics of higher extent were caused by barley flour addition, but most positive effect was revealed out for addition of chia seeds.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XVI. Konferencia s medzinárodnou účasťou - Manažment bezpečnosti a kvality potravinárskych výrobkov

  • ISBN

    978-80-89385-31-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    57-62

  • Název nakladatele

    Elsewa s.r.o.

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    29. 10. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku