Netradiční cereální výrobky s nutričním přínosem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899288" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899288 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Netradiční cereální výrobky s nutričním přínosem
Popis výsledku v původním jazyce
Charakteristiky kompozitů z pšenice/ječmene a amarantu, quinoi, konopí, tef a chia byly sledovány ve formě mouky, těsta a pečiva. Semena netradičních rostlin mohou být označena za cenný zdroj nutričně hodnotných látek díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny. Zeslabení lepkové struktury těsta, zjištěné měřením na reologických přístrojích, závisí na typu a míře fortifikace. Významnější změny charakteristik pečiva byly způsobeny ječnou moukou, zatímco největší pozitivní přínos byl zjištěn při přídavku chia semen.
Název v anglickém jazyce
Non-traditional cereal products with nutritional benefit
Popis výsledku anglicky
Characteristic of composites of wheat/barley with amaranth, quinoa, hemp, teff and chia were studied in forms of flour, dough and bread. Non-traditional seeds can be described as source of nutritional components due to high content of protein and fibre.Weakening of dough gluten network, evaluated by means of rheological apparatuses, depends on type and level of fortification. Changes of bread characteristics of higher extent were caused by barley flour addition, but most positive effect was revealed out for addition of chia seeds.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XVI. Konferencia s medzinárodnou účasťou - Manažment bezpečnosti a kvality potravinárskych výrobkov
ISBN
978-80-89385-31-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
57-62
Název nakladatele
Elsewa s.r.o.
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
29. 10. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—