Reologické charakteristiky kompozitní směsi pšenice/ječmen/chia
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899292" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899292 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Reologické charakteristiky kompozitní směsi pšenice/ječmen/chia
Popis výsledku v původním jazyce
Třísložkové kompozitní mouky byly vytvořeny z hladkých mouk pšeničné a ječné (70:30) a 2 celozrnných chia mouk (5 a 10 %). Charakteristiky mouky a směsí byly testovány na farinografu, extenzografu a amylografu a pekařským pokusem. Reologické vlastnosti těsta byly oběma alternativními moukami oslabeny, zatímco viskozita suspenzí rostla. Pečivo s ječmenem dosáhlo nižšího objemu a horšího tvaru, přídavek chia negativní změnu prohloubil. Mezi výrobky s celozrnnými CH1 nebo CH2 nebyl zjištěn významný rozdíl.
Název v anglickém jazyce
Rheological characteristics of composite blend wheat/barely/chia
Popis výsledku anglicky
Tri-composite flour was mixed from wheat and barley fine flour (70:30) with 5 or 10% addition of two chia wholemeals. Characteristics of flour and composites were tested by using farinograph, extensigraph and amylograph proofs and within laboratory baking test. Addition of both altzernative materials weakened dough rheological properties, while suspension viscosity of blends augmented. Bread containing barley reached lower volume than standard, chia additions intensified that negative change. Comparingproducts with wholemeals CH1 and CH2, no significant difference was not found.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník konference XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-903-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
19-22
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—