Stanovení termotolerantních Campylobacter spp. pomocí qPCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899315" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899315 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_c1_2014.pdf" target="_blank" >http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_c1_2014.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení termotolerantních Campylobacter spp. pomocí qPCR
Popis výsledku v původním jazyce
Alimentární infekce způsobené různými potravinovými patogeny v dnešní době obecně představují nezanedbatelnou hrozbu pro veřejné zdraví. Nicméně využití tradičních a standardizovaných ISO metod pro kontrolu potravin postrádá potřebnou rychlost a spolehlivost pro detekci, identifikaci a kvantifikaci těchto mikroorganismů. Zejména v případě termotolerantních Campylobacter spp., jež jsou v současné době nejčastější příčinnou lidských gastroenteritid bakteriálního původu, je využití těchto metod v praxi obzvláště problematické. Praktickým východiskem výše popsaných nedostatků kultivačních metod je bezesporu zavedení rozličných molekulárně-genetických technik.
Název v anglickém jazyce
Determination of thermotolerant Campylobacter spp. using qPCR
Popis výsledku anglicky
Alimentary infections caused by various food-borne pathogens generally pose a threat to public health. The standardised ISO methods usually used for food control sometimes lack swiftness and reliability necessary for detection, identification and quantification of these microorganisms. Especially in the case of thermotolerant Campylobacter spp., which are the most common cause of human bacterial gastroenteritis worldwide, usage of these methods in practice is somehow problematic. Practical solution of abovementioned issues linked with cultivation based methods are indisputably various molecular-genetic techniques.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bioprospect
ISSN
1210-1737
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
19
Strana od-do
16
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—