Využití metody LAMP pro rychlou detekci patogenních mikroorganismů v potravinářské a klinické praxi
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43913238" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43913238 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití metody LAMP pro rychlou detekci patogenních mikroorganismů v potravinářské a klinické praxi
Popis výsledku v původním jazyce
Tato teoretická práce se zabývá problematikou charakterizace, vysvětlení základního principu a praktického využití nově vyvinuté molekulárně-biologické metody, takzvané izotermální amplifikace zprostředkované smyčkou (metody LAMP). Tato metoda je vhodná pro detekci patogenních mikroorganismů vystytujících se jak v potravinách a způsobujících častá alimentární onemocnění, tak ve vzorcích klinických. Bylo zjištěno, že metoda LAMP je rychlou, specifickou a robustní metodou. Výsledky této literární rešerše mohou být použitelné při budoucích experimentálních aplikacích metody LAMP jak v oblasti potravinářské praxe při cíleném zajišťování zdravotní bezpečnosti a technologické nerizikovosti potravinářských surovin a výrobků, tak také v oblasti klinické či environmentální praxe.
Název v anglickém jazyce
The use of LAMP method for fast detection of pathogenic microorganisms in food and clinical practices
Popis výsledku anglicky
This theoretical work deals with the characterization, explanation of basic principle and practical use of a newly developed molecularly-biological method, called the loopmediated isothermal amplification method (the LAMP method). This method is suitable for detection of pathogenic microorganisms occurred in foods and causing frequent alimentary diseases, as well as in clinical samples. It has been found, that the LAMP method is fast, specific and robust method. The results of this literary research can be used in the future for experimental applications of the LAMP method, not only in the field of food practice in the targeted ensuring of health safety and technological riskiness of food raw materials and products, but also in the area of clinical and environmental practices.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
164
Číslo periodika v rámci svazku
28(5)
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
31-38
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—