Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití metody LAMP pro rychlou detekci patogenních mikroorganismů v potravinářské a klinické praxi

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43913238" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43913238 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití metody LAMP pro rychlou detekci patogenních mikroorganismů v potravinářské a klinické praxi

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato teoretická práce se zabývá problematikou charakterizace, vysvětlení základního principu a praktického využití nově vyvinuté molekulárně-biologické metody, takzvané izotermální amplifikace zprostředkované smyčkou (metody LAMP). Tato metoda je vhodná pro detekci patogenních mikroorganismů vystytujících se jak v potravinách a způsobujících častá alimentární onemocnění, tak ve vzorcích klinických. Bylo zjištěno, že metoda LAMP je rychlou, specifickou a robustní metodou. Výsledky této literární rešerše mohou být použitelné při budoucích experimentálních aplikacích metody LAMP jak v oblasti potravinářské praxe při cíleném zajišťování zdravotní bezpečnosti a technologické nerizikovosti potravinářských surovin a výrobků, tak také v oblasti klinické či environmentální praxe.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of LAMP method for fast detection of pathogenic microorganisms in food and clinical practices

  • Popis výsledku anglicky

    This theoretical work deals with the characterization, explanation of basic principle and practical use of a newly developed molecularly-biological method, called the loopmediated isothermal amplification method (the LAMP method). This method is suitable for detection of pathogenic microorganisms occurred in foods and causing frequent alimentary diseases, as well as in clinical samples. It has been found, that the LAMP method is fast, specific and robust method. The results of this literary research can be used in the future for experimental applications of the LAMP method, not only in the field of food practice in the targeted ensuring of health safety and technological riskiness of food raw materials and products, but also in the area of clinical and environmental practices.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    164

  • Číslo periodika v rámci svazku

    28(5)

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    31-38

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus