Aplikace metody LAMP v potravinářství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919451" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919451 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aplikace metody LAMP v potravinářství
Popis výsledku v původním jazyce
Metoda LAMP („loop-mediated isothermal amplification“ neboli „izotermální amplifikace zprostředkovaná smyčkou“) představuje současný fenomén molekulárně biologických metod pro amplifikaci specifických sekvencí DNA a RNA pro detekci patogenních, semi-patogenních a technologicky nežádoucích mikroorganismů. Cílem této práce je studium základních principů metody LAMP a jejího využití pro rychlou a spolehlivou detekci zdravotně a technologicky nežádoucích bakterií, originálně pocházejících z potravin a vody. Experimenty LAMP byly doplněny o stanovení růstových charakteristik testovaných kmenů. Všechny experimenty byly provedeny v laboratorních podmínkách. Konkrétně byly experimenty uskutečněny se 6 sbírkovými bakteriálními kmeny: Enterococcus faecium CCM 2308, Enterococcus sp. CCM 7247, Escherichia coli CCM 7395, Pseudomonas aeruginosa CCM 7930, Klebsiella pneumoniae CCM 8853 a Streptococcus sp. CCM 4685. Pro zpětnou detekci testovaných kmenů z kultivačních bujonů byly použity komerční panely eazyplex® (dodavatel: Amplex Biosystems GmbH, DEU; distributor Axon Lab spol. s r.o., CZE), které jsou používány v klinické praxi. Růstové charakteristiky testovaných kmenů byly stanoveny s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-1C (výrobce: BioSan, LVA; distributor pro CZE a SVK: LABOSERV s.r.o), pracujícího na principu optické spektrofotometrie (ƛ850) v reálném čase, v módu kontinuálně míchaného objemu. Bylo zjištěno, že metoda LAMP byla vhodná pro detekci potravinových patogenů a semi-patogenů, včetně technologicky nežádoucích bakterií, na úroveň druhu. Závěrem bylo konstatováno, že metoda LAMP představuje moderní metodu pro rychlou a průkaznou detekci různých nežádoucích mikroorganismů s významným potenciálem do budoucna. Výsledky této práce mohou být využity při aplikacích metody LAMP v potravinářství při cíleném jištění zdravotní bezpečnosti a jakosti surovin i výrobků.
Název v anglickém jazyce
Application of the LAMP method in food industry
Popis výsledku anglicky
The LAMP method (loop-mediated isothermal amplification) is a current phenomenon of molecular biological methods for the amplification of specific DNA and RNA sequences for detection of pathogenic, semi-pathogenic and technologically undesirable microorganisms. The aim of this work is to study the basic principles of the LAMP method and its use for fast and reliable detection of healthy and technologically undesirable bacteria, originally coming from food and water. The LAMP experiments were supplemented by determination of the growth characteristics of tested strains. All experiments were performed under laboratory conditions. Specifically, the experiments were performed with 6 collection bacterial strains: Enterococcus faecium CCM 2308, Enterococcus sp. CCM 7247, Escherichia coli CCM 7395, Pseudomonas aeruginosa CCM 7930, Klebsiella pneumoniae CCM 8853 and Streptococcus sp. CCM 4685. The eazyplex® commercial panels (the supplier: Amplex Biosystems GmbH, DEU; the distributor Axon Lab Ltd., CZE), which are used in clinical practice, were used for reverse detection of tested strains from cultivation broths. Growth characteristics of tested strains were determined using the laboratory bioreactor RTS-1C (the manufacturer: BioSan, LVA; the distributor for CZE and SVK: LABOSERV Ltd.), operating on the principle of optical spectrophotometry (ƛ850) in real time, in the continuously stirred volume mode. The LAMP method was found to be suitable for detection of food pathogens and semi-pathogens, including technologically undesirable bacteria, to the species level. In conclusion, it was stated that the LAMP method is a modern method for rapid and specific detection of various undesirable microorganisms with significant potential for the future. The results of this work can be used for applications of the LAMP method in the food industry with the aim of ensuring the safety and quality of raw materials and products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-057-7
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
56-62
Název nakladatele
VŠCHT + VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
27. 5. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—