Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detekce potravinářsky nežádoucích bakterií v procesech zpracování syrovátky s využitím molekulárně biologické metody LAMP

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923532" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923532 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/21:N0000059

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Detekce potravinářsky nežádoucích bakterií v procesech zpracování syrovátky s využitím molekulárně biologické metody LAMP

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem metodiky je detekovat potravinářsky nežádoucí bakterie v procesech zpracování syrovátky s využitím molekulárně biologické metody LAMP. Předložená metodika zkoumá a hodnotí potenciál molekulárně biologické metody LAMP při její aplikaci do potravinářské laboratorní praxe. Metodika konkrétně cílí na detekci zdravotně nežádoucích bakterií, tj. patogenních a podmíněně patogenních bakterií (např. Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis, Campylobacter jejuni, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Enterococcus feacalis, Streptococcus pyogenes) ze syrovátky s využitím metody LAMP v laboratorních podmínkách. Některé z těchto bakterií mají statut nežádoucích bakterií způsobujících kažení potravin. Metodika umožňuje hodnotit tekutou sladkou a kyselou syrovátku, rekonstituovanou sladkou a kyselou syrovátku, syrovátkové nápoje.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of food undesirable bacteria in whey processing processes using the molecular biological method LAMP

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the methodology is to detect food undesirable bacteria in whey processing processes using the molecular biological method LAMP. The presented methodology examines and evaluates the potential of the molecular biological method LAMP in its application in food laboratory practice. The methodology specifically aims at the detection of undesirable bacteria, i.e. pathogenic and semipathogenic bacteria (e.g. Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis, Campylobacter jejuni, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Enterococcus feacalis, Streptococcus pyogenes) from whey using the LAMP method in laboratory conditions. Some of these bacteria have the status of undesirable food spoilage bacteria. The methodology allows to evaluate liquid sweet and sour whey, reconstituted sweet and sour whey, whey drinks.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    QK1710156-CM3

  • Číslo předpisu

    Osvědčení SVS/2021/ 155700-A

  • Technické parametry

    Za Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. a Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně vydala: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Technická 1905/5, Praha 6, 2021. ISBN 978-80-7592-101-7 (VŠCHT Praha). Metodika má 11 stran. Existence metodiky je doložená statutárně podepsanou smlouvou o aplikaci certifikované metodiky mezi Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze (IČO: 60461373), Výzkumným ústavem mlékárenským s.r.o. Praha (IČO: 26722861), Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně (IČO: 70883521) a Českomoravským svazem mlékárenským z. s. (IČO: 15886026) ze dne 18. 11. 2021.

  • Ekonomické parametry

    Vzhledem k tomu, že metoda LAMP představuje metodu využitelnou v potravinářství při jištění mikrobiologické bezpečnosti zejména potravin na bázi syrovátky, pro koncového uživatele bude ekonomický přínos záviset na závažnosti mikrobiologického problému, který se díky této metodice podaří vyřešit. Snížení nákladů se dá uvažovat také v oblasti sociální a zdravotní, např. při snižování počtu pracovních neschopností, při omezení výskytu alimentárních onemocnění, a to v řádu stovek až miliónu Kč za každý vyřešený problém.

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní veterinární správa, Slezská 100/7, Praha 2, 120 00

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů