Detekce potravinářsky nežádoucích bakterií v procesech zpracování syrovátky s využitím molekulárně biologické metody LAMP
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923532" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923532 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/21:N0000059
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce potravinářsky nežádoucích bakterií v procesech zpracování syrovátky s využitím molekulárně biologické metody LAMP
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem metodiky je detekovat potravinářsky nežádoucí bakterie v procesech zpracování syrovátky s využitím molekulárně biologické metody LAMP. Předložená metodika zkoumá a hodnotí potenciál molekulárně biologické metody LAMP při její aplikaci do potravinářské laboratorní praxe. Metodika konkrétně cílí na detekci zdravotně nežádoucích bakterií, tj. patogenních a podmíněně patogenních bakterií (např. Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis, Campylobacter jejuni, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Enterococcus feacalis, Streptococcus pyogenes) ze syrovátky s využitím metody LAMP v laboratorních podmínkách. Některé z těchto bakterií mají statut nežádoucích bakterií způsobujících kažení potravin. Metodika umožňuje hodnotit tekutou sladkou a kyselou syrovátku, rekonstituovanou sladkou a kyselou syrovátku, syrovátkové nápoje.
Název v anglickém jazyce
Detection of food undesirable bacteria in whey processing processes using the molecular biological method LAMP
Popis výsledku anglicky
The aim of the methodology is to detect food undesirable bacteria in whey processing processes using the molecular biological method LAMP. The presented methodology examines and evaluates the potential of the molecular biological method LAMP in its application in food laboratory practice. The methodology specifically aims at the detection of undesirable bacteria, i.e. pathogenic and semipathogenic bacteria (e.g. Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis, Campylobacter jejuni, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Enterococcus feacalis, Streptococcus pyogenes) from whey using the LAMP method in laboratory conditions. Some of these bacteria have the status of undesirable food spoilage bacteria. The methodology allows to evaluate liquid sweet and sour whey, reconstituted sweet and sour whey, whey drinks.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
QK1710156-CM3
Číslo předpisu
Osvědčení SVS/2021/ 155700-A
Technické parametry
Za Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. a Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně vydala: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Technická 1905/5, Praha 6, 2021. ISBN 978-80-7592-101-7 (VŠCHT Praha). Metodika má 11 stran. Existence metodiky je doložená statutárně podepsanou smlouvou o aplikaci certifikované metodiky mezi Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze (IČO: 60461373), Výzkumným ústavem mlékárenským s.r.o. Praha (IČO: 26722861), Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně (IČO: 70883521) a Českomoravským svazem mlékárenským z. s. (IČO: 15886026) ze dne 18. 11. 2021.
Ekonomické parametry
Vzhledem k tomu, že metoda LAMP představuje metodu využitelnou v potravinářství při jištění mikrobiologické bezpečnosti zejména potravin na bázi syrovátky, pro koncového uživatele bude ekonomický přínos záviset na závažnosti mikrobiologického problému, který se díky této metodice podaří vyřešit. Snížení nákladů se dá uvažovat také v oblasti sociální a zdravotní, např. při snižování počtu pracovních neschopností, při omezení výskytu alimentárních onemocnění, a to v řádu stovek až miliónu Kč za každý vyřešený problém.
Označení certifikačního orgánu
Státní veterinární správa, Slezská 100/7, Praha 2, 120 00
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů