Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Posouzení kvalitativních parametrů 100% šťáv z kustovnice cizí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900483" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900483 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Posouzení kvalitativních parametrů 100% šťáv z kustovnice cizí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kustovnice cizí, Lycium barbarum (syn L. halimifolium Miller; Gouqi či Ningxiagouqi), stejně jako jí velmi podobný druh, Kustovnice čínská (Lycium chinense Miller; Gouqi), je využívána jako tradiční potravina i lék s dlouhou historií a tradicí v asijských zemích, zejména pak v Číně. Oba druhy pochází z čeledi lilkovitých (Solanaceae). Od počátku 21. století se staly plody kustovnice populárními pod komerčním názvem Goji (anglicky boxthorn či wolfberry) také v Evropě a Severní Americe. Plody kustovnice obsahují řadu biologicky aktivních látek (např. karotenoidy, flavonoidy, vitamíny, minerály) a jsou konzumovány ve formě čerstvých či sušených plodů, šťávy nebo jako součást řady pokrmů, např. polévek, rýže, masa či zeleniny. Cílem této studie bylo zhodnocení kvality 100% ovocných šťáv Goji se zaměřením na odhad ovocného podílu (na základě obsahu kyseliny jablečné a citronové, glukosy, fruktosy a sacharosy, formolového čísla, draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu a popela), správnost nutrič

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of the quality parameters of 100% juice from the goji

  • Popis výsledku anglicky

    Lycium barbarum (L. halimifolium Miller, Gouqi or Ningxiagouqi), as well as its very similar species Lycium chinense (Lycium chinense Miller or Gouqi), is used as both traditional food and medicine with a long history and tradition in Asian countries especially in China. Both species comes from the Solanaceae family. Since the beginning of the 21st century, goji berries have become popular under the Goji trade name (boxthorn or wolfberry), also in Europe and North America. Goji berries contain biologically active substances (carotenoids, flavonoids, vitamins and minerals) and are consumed as fresh or dried fruits, juice or as a part of meals, e.g. soups, rice, meat or vegetables. The aim of this study was to evaluate the quality of 100% Goji juice focused on fruit content estimation (based on content of malic and citric acids, glucose, fructose and sucrose, formol number, potassium, magnesium, calcium, phosphorus and ash), correctness of nutritional labeling and presence of additives i

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-937-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    131-134

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Datum konání akce

    25. 5. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku