Posouzení kvalitativních parametrů 100% šťáv z kustovnice cizí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900483" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900483 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Posouzení kvalitativních parametrů 100% šťáv z kustovnice cizí
Popis výsledku v původním jazyce
Kustovnice cizí, Lycium barbarum (syn L. halimifolium Miller; Gouqi či Ningxiagouqi), stejně jako jí velmi podobný druh, Kustovnice čínská (Lycium chinense Miller; Gouqi), je využívána jako tradiční potravina i lék s dlouhou historií a tradicí v asijských zemích, zejména pak v Číně. Oba druhy pochází z čeledi lilkovitých (Solanaceae). Od počátku 21. století se staly plody kustovnice populárními pod komerčním názvem Goji (anglicky boxthorn či wolfberry) také v Evropě a Severní Americe. Plody kustovnice obsahují řadu biologicky aktivních látek (např. karotenoidy, flavonoidy, vitamíny, minerály) a jsou konzumovány ve formě čerstvých či sušených plodů, šťávy nebo jako součást řady pokrmů, např. polévek, rýže, masa či zeleniny. Cílem této studie bylo zhodnocení kvality 100% ovocných šťáv Goji se zaměřením na odhad ovocného podílu (na základě obsahu kyseliny jablečné a citronové, glukosy, fruktosy a sacharosy, formolového čísla, draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu a popela), správnost nutrič
Název v anglickém jazyce
Assessment of the quality parameters of 100% juice from the goji
Popis výsledku anglicky
Lycium barbarum (L. halimifolium Miller, Gouqi or Ningxiagouqi), as well as its very similar species Lycium chinense (Lycium chinense Miller or Gouqi), is used as both traditional food and medicine with a long history and tradition in Asian countries especially in China. Both species comes from the Solanaceae family. Since the beginning of the 21st century, goji berries have become popular under the Goji trade name (boxthorn or wolfberry), also in Europe and North America. Goji berries contain biologically active substances (carotenoids, flavonoids, vitamins and minerals) and are consumed as fresh or dried fruits, juice or as a part of meals, e.g. soups, rice, meat or vegetables. The aim of this study was to evaluate the quality of 100% Goji juice focused on fruit content estimation (based on content of malic and citric acids, glucose, fructose and sucrose, formol number, potassium, magnesium, calcium, phosphorus and ash), correctness of nutritional labeling and presence of additives i
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-937-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
131-134
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
25. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—