Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití techniky DART/TOF - MS pro hodnocení kvality a autenticity bylinných čajů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900513" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900513 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití techniky DART/TOF - MS pro hodnocení kvality a autenticity bylinných čajů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nejrozšířenější použití bylin je v podobě bylinných čajů, které patří k tradičním nápojům po celém světě. Bylinné čaje obsahují rozmanité skupiny látek, jako jsou fenolové a terpenické sloučeniny, alkaloidy, glykosidy, silice, apod. Kvalita bylinných čajů je daná přítomností fenolových a terpenických sloučenin, které jsou součástí silic, přičemž tyto látky působí pozitivně na lidský organismus. Pro kvalitu bylinných čajů je důležitá zdravotní nezávadnost, která souvisí s podmínkami pěstování, zpracováním a skladováním. Bylinné čaje mohou být falšovány několika způsoby, např.: chybné označení botanického druhu byliny, potenciální záměna bylin mezi sebou apod. Cílem této práce bylo ověřit vhodnost techniky DART/TOF-MS pro posouzení autentičnosti bylinných čajů a srovnání obsahu účinných látek v nich obsažených. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci podmínek stanovení, jako je optimální ionizační teplota, volba pozitivního/negativního módu a vhodného extrakčního činidla. Technik

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of herbal teas quality by DART/TOF-MS

  • Popis výsledku anglicky

    The most widespread is the use of herbs in the form of herbal teas, which are traditional beverages worldwide. Herbal teas containing a variety of substances, such as phenolic and terpene compounds, alkaloids, glycosides, oils etc. The quality of herbalteas is given by the presence of phenolic and terpene compounds that are part of essential oil, and these substances have a positive effect on human organism. For the quality of herbal teas are important to safety, which linked to the conditions of cultivation, processing and storage. Herbal teas can be altered in several ways, for example: defective labelling the botanical species herbs, herbs potential confusion between them and so. The aim of this study was to verify the suitability of techniques DART/TOF-MS for assessing the authenticity of herbal teas and comparing the content of the active substances contained in them. The experimental part is focused on optimization of determination conditions, such as optimum ionization temperat

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-937-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    135 - 138

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Datum konání akce

    25. 5. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku