Využití techniky DART/TOF - MS pro hodnocení kvality a autenticity bylinných čajů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900513" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900513 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití techniky DART/TOF - MS pro hodnocení kvality a autenticity bylinných čajů
Popis výsledku v původním jazyce
Nejrozšířenější použití bylin je v podobě bylinných čajů, které patří k tradičním nápojům po celém světě. Bylinné čaje obsahují rozmanité skupiny látek, jako jsou fenolové a terpenické sloučeniny, alkaloidy, glykosidy, silice, apod. Kvalita bylinných čajů je daná přítomností fenolových a terpenických sloučenin, které jsou součástí silic, přičemž tyto látky působí pozitivně na lidský organismus. Pro kvalitu bylinných čajů je důležitá zdravotní nezávadnost, která souvisí s podmínkami pěstování, zpracováním a skladováním. Bylinné čaje mohou být falšovány několika způsoby, např.: chybné označení botanického druhu byliny, potenciální záměna bylin mezi sebou apod. Cílem této práce bylo ověřit vhodnost techniky DART/TOF-MS pro posouzení autentičnosti bylinných čajů a srovnání obsahu účinných látek v nich obsažených. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci podmínek stanovení, jako je optimální ionizační teplota, volba pozitivního/negativního módu a vhodného extrakčního činidla. Technik
Název v anglickém jazyce
Evaluation of herbal teas quality by DART/TOF-MS
Popis výsledku anglicky
The most widespread is the use of herbs in the form of herbal teas, which are traditional beverages worldwide. Herbal teas containing a variety of substances, such as phenolic and terpene compounds, alkaloids, glycosides, oils etc. The quality of herbalteas is given by the presence of phenolic and terpene compounds that are part of essential oil, and these substances have a positive effect on human organism. For the quality of herbal teas are important to safety, which linked to the conditions of cultivation, processing and storage. Herbal teas can be altered in several ways, for example: defective labelling the botanical species herbs, herbs potential confusion between them and so. The aim of this study was to verify the suitability of techniques DART/TOF-MS for assessing the authenticity of herbal teas and comparing the content of the active substances contained in them. The experimental part is focused on optimization of determination conditions, such as optimum ionization temperat
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-937-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
135 - 138
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
25. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—