Hodnocení kvality a autenticity jednodruhových bylinných čajů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902586" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902586 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení kvality a autenticity jednodruhových bylinných čajů
Popis výsledku v původním jazyce
Pro kvalitu bylinných čajů je velmi důležitá jejich zdravotní nezávadnost, obsah a zastoupení účinných látek apod. Kvalita bylinných čajů souvisí s podmínkami pěstování, zpracování a skladování. Obsah a zastoupení účinných látek v jednodruhových bylinných čajích je velmi variabilní v závislosti na druhu byliny, geografickém původu a způsobu zpracování. Pomocí techniky DART/TOF-MS byl proveden rychlý screening jednodruhových bylinných čajů. Metoda stanovení byla optimalizována (měřící mód, ionizační teplota apod.) a posouzena byla volba vhodného extrakčního činidla. Získány byly charakteristické metabolomické profily jednodruhových bylinných čajů (heřmánek pravý, fenykl obecný, máta peprná, mateřídouška obecná, šalvěj lékařská a třezalka tečkovaná aj.) ve kterých byly identifikovány alkaloidy, glykosidy, fenolové a terpenické sloučeniny, které jsou součástí silic. Mezi nejvýznamnější identifikované sloučeniny patří chamazulen, anethol, menthol, thymol, tujon, hypericin aj. Hmotnostní spektra jednodruhových bylinných čajů byla dále zpracována vícerozměrnými statistickými metodami, jako je shluková analýza, lineární diskriminační analýza a analýza hlavních komponent, přičemž bylo zjištěno, že jednodruhové bylinné čaje se shlukují podle své taxonomické příbuznosti. Výsledky ukazují, že použitá metoda s využitím techniky DART/TOF-MS je vhodná, jak pro identifikaci charakteristických sloučenin obsažených v jednodruhových bylinných čajích tak, i pro posuzování autenticity jednotlivých bylin.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the quality of herbal teas by DART/TOF-MS
Popis výsledku anglicky
Herbal teas containing a variety of substances, such as phenolic and terpene compounds, alkaloids, glycosides, oils etc. The quality of herbal teas is given by the presence of phenolic and terpene compounds that are part of essential oil, and these substances have a positive effect on human organism. For the quality of herbal teas are important to safety, which linked to the conditions of cultivation, processing and storage. The paper focuses on the optimization, settings and validation of direct analysis in real time coupled with time-of-flight detector when used for the evaluation of the quality of selected herbal teas (fennel, chamomile, nettle, linden, peppermint, thyme, lemon balm, marigold, sage, rose hip and St. John's wort). The ionization mode, the optimal ionization temperature and the type of solvent for sample extraction were optimized. The characteristic compounds of the analysed herbal teas (glycosides, flavonoids and phenolic and terpenic substances, such as chamazulene, anethole, menthol, thymol, salviol and hypericin) were detected. The obtained mass spectra were evaluated by multidimensional chemometric methods, such as cluster analysis, linear discriminate analysis and principal component analysis. The chemometric methods showed that the single variety herbal teas were grouped according to their taxonomic affiliation. The developed method is suitable for quick identification of herbs and can be potentially used for assessing the quality and authenticity of herbal teas.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-968-6
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
39-42
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
23. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—