Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení kvality a autenticity jednodruhových bylinných čajů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902586" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902586 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení kvality a autenticity jednodruhových bylinných čajů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro kvalitu bylinných čajů je velmi důležitá jejich zdravotní nezávadnost, obsah a zastoupení účinných látek apod. Kvalita bylinných čajů souvisí s podmínkami pěstování, zpracování a skladování. Obsah a zastoupení účinných látek v jednodruhových bylinných čajích je velmi variabilní v závislosti na druhu byliny, geografickém původu a způsobu zpracování. Pomocí techniky DART/TOF-MS byl proveden rychlý screening jednodruhových bylinných čajů. Metoda stanovení byla optimalizována (měřící mód, ionizační teplota apod.) a posouzena byla volba vhodného extrakčního činidla. Získány byly charakteristické metabolomické profily jednodruhových bylinných čajů (heřmánek pravý, fenykl obecný, máta peprná, mateřídouška obecná, šalvěj lékařská a třezalka tečkovaná aj.) ve kterých byly identifikovány alkaloidy, glykosidy, fenolové a terpenické sloučeniny, které jsou součástí silic. Mezi nejvýznamnější identifikované sloučeniny patří chamazulen, anethol, menthol, thymol, tujon, hypericin aj. Hmotnostní spektra jednodruhových bylinných čajů byla dále zpracována vícerozměrnými statistickými metodami, jako je shluková analýza, lineární diskriminační analýza a analýza hlavních komponent, přičemž bylo zjištěno, že jednodruhové bylinné čaje se shlukují podle své taxonomické příbuznosti. Výsledky ukazují, že použitá metoda s využitím techniky DART/TOF-MS je vhodná, jak pro identifikaci charakteristických sloučenin obsažených v jednodruhových bylinných čajích tak, i pro posuzování autenticity jednotlivých bylin.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of the quality of herbal teas by DART/TOF-MS

  • Popis výsledku anglicky

    Herbal teas containing a variety of substances, such as phenolic and terpene compounds, alkaloids, glycosides, oils etc. The quality of herbal teas is given by the presence of phenolic and terpene compounds that are part of essential oil, and these substances have a positive effect on human organism. For the quality of herbal teas are important to safety, which linked to the conditions of cultivation, processing and storage. The paper focuses on the optimization, settings and validation of direct analysis in real time coupled with time-of-flight detector when used for the evaluation of the quality of selected herbal teas (fennel, chamomile, nettle, linden, peppermint, thyme, lemon balm, marigold, sage, rose hip and St. John's wort). The ionization mode, the optimal ionization temperature and the type of solvent for sample extraction were optimized. The characteristic compounds of the analysed herbal teas (glycosides, flavonoids and phenolic and terpenic substances, such as chamazulene, anethole, menthol, thymol, salviol and hypericin) were detected. The obtained mass spectra were evaluated by multidimensional chemometric methods, such as cluster analysis, linear discriminate analysis and principal component analysis. The chemometric methods showed that the single variety herbal teas were grouped according to their taxonomic affiliation. The developed method is suitable for quick identification of herbs and can be potentially used for assessing the quality and authenticity of herbal teas.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-968-6

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    39-42

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    23. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku