Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení kvality a autenticity ledových čajů metodou DART/TOF-MS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900514" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900514 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení kvality a autenticity ledových čajů metodou DART/TOF-MS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Čaj je jedním z nejpopulárnějších nealkoholických nápojů na světě, a to zejména kvůli jeho osvěžující chuti a atraktivní vůni. Čaj se připravuje zpracováním lístků čajovníku čínského (Camellia sinensis L.), který původně pochází z Číny. Existuje mnoho kritérií, podle kterých můžeme čaj klasifikovat, např.: podle země původu, doby sklizně apod. Nejznámější rozdělení čajů je dle způsobu jeho zpracování na čaj černý, zelený, oolong, bílý a Pu-erh. Mezi nejvýznamnější složky čaje patří fenolové látky, purinové alkaloidy, lignin, pigmenty organických kyselin, theanin, volné aminokyseliny a těkavé sloučeniny. Fenolové látky obsažené v čajích mají díky svým antioxidačním vlastnostem pozitivní účinky na lidské zdraví. Příspěvek se zabývá využitím techniky DART/TOF-MS pro prokazování kvality a autenticity nealkoholických nápojů na bázi čaje, tzv. ledových čajů. Technika byla použita pro rychlý screening následujích sloučenin obsažených v ledových čajích: kyseliny citronové, kofeinu, sacharidů,

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of ice-tea quality and authenticity by DART-TOF/MS

  • Popis výsledku anglicky

    Tea is one of the most popular soft drink in the world, mainly because of its refreshing taste and smell attractive. The tea is prepared by treating leaves of Chinese Tea (Camellia sinensis L.), which originally comes from China. There are many criteriaby which we can classify tea, eg.: by country of origin, time of harvest and so. The most famous teas distribution is in accordance with the method of processing tea black, green, oolong, white and Pu-erh. Among the most important ingredients of tea include phenolic compounds, purine alkaloids, lignin, pigments, organic acids, theanine, free amino acids and volatile compounds. The phenolic substances contained in tea have antioxidant properties due to its positive effects on human health. The paper deals with techniques using DART/TOF-MS to demonstrate the quality and authenticity of soft drinks based on tea called. Ice teas. The technique was used for the rapid screening of compounds in FOLLOW ice teas: citric acid, caffeine, carbohydr

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-937-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    139-143

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Datum konání akce

    25. 5. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku