Hodnocení kvality a autenticity ledových čajů metodou DART/TOF-MS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900514" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900514 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení kvality a autenticity ledových čajů metodou DART/TOF-MS
Popis výsledku v původním jazyce
Čaj je jedním z nejpopulárnějších nealkoholických nápojů na světě, a to zejména kvůli jeho osvěžující chuti a atraktivní vůni. Čaj se připravuje zpracováním lístků čajovníku čínského (Camellia sinensis L.), který původně pochází z Číny. Existuje mnoho kritérií, podle kterých můžeme čaj klasifikovat, např.: podle země původu, doby sklizně apod. Nejznámější rozdělení čajů je dle způsobu jeho zpracování na čaj černý, zelený, oolong, bílý a Pu-erh. Mezi nejvýznamnější složky čaje patří fenolové látky, purinové alkaloidy, lignin, pigmenty organických kyselin, theanin, volné aminokyseliny a těkavé sloučeniny. Fenolové látky obsažené v čajích mají díky svým antioxidačním vlastnostem pozitivní účinky na lidské zdraví. Příspěvek se zabývá využitím techniky DART/TOF-MS pro prokazování kvality a autenticity nealkoholických nápojů na bázi čaje, tzv. ledových čajů. Technika byla použita pro rychlý screening následujích sloučenin obsažených v ledových čajích: kyseliny citronové, kofeinu, sacharidů,
Název v anglickém jazyce
Evaluation of ice-tea quality and authenticity by DART-TOF/MS
Popis výsledku anglicky
Tea is one of the most popular soft drink in the world, mainly because of its refreshing taste and smell attractive. The tea is prepared by treating leaves of Chinese Tea (Camellia sinensis L.), which originally comes from China. There are many criteriaby which we can classify tea, eg.: by country of origin, time of harvest and so. The most famous teas distribution is in accordance with the method of processing tea black, green, oolong, white and Pu-erh. Among the most important ingredients of tea include phenolic compounds, purine alkaloids, lignin, pigments, organic acids, theanine, free amino acids and volatile compounds. The phenolic substances contained in tea have antioxidant properties due to its positive effects on human health. The paper deals with techniques using DART/TOF-MS to demonstrate the quality and authenticity of soft drinks based on tea called. Ice teas. The technique was used for the rapid screening of compounds in FOLLOW ice teas: citric acid, caffeine, carbohydr
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-937-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
139-143
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
25. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—