Glutamát - musíme se bát?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900528" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900528 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Glutamát - musíme se bát?
Popis výsledku v původním jazyce
Kyselina glutamová byla objevena v roce 1866 a v roce 1907 byly popsány i její chuťové vlastnosti včetně solí. Brzy se její soli začaly používat jako ochucovadlo pokrmů, protože vykazovaly jedinečnou chuť odlišnou od sladké, slané, kyselé a hořké. Jejichchuť byla popsána japonským slovem umami, což v překladu znamená delikatesní. Diskuse o zařazení chutě umami mezi základní chutě byly ukončeny na konci dvacátého století, kdy byly objeveny receptory pro její vnímání. V současnosti jsou soli kyseliny glutamové jedny z nejpoužívanějších přídatných látek, ale vedou se diskuse o jejich účincích na lidské zdraví. Článek se pokouší shrnout nejčastější výhrady a naše dosavadní znalosti o této látce.
Název v anglickém jazyce
Monosodium glutamate - do we have anything to fear?
Popis výsledku anglicky
Glutamic acid was discovered in 1866 and its taste properties and those of its salts were described in 1907. Its salts soon began to be used as food flavourings as they are characterised by a unique taste different from sweet, salty, sour and bitter. Their flavour has been described by the Japanese word umami which can be translated as a pleasant savoury taste. Discussions about the inclusion of umami among the basic tastes were resolved at the end of the twentieth century when the receptors for its perception were discovered. Salts of glutamic acid are presently among the most widely-used additives, though their effects on human health are the subject of considerable discussion. This paper attempts to summarise the most common concerns and our currentknowledge of this substance.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
2015
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
5-8
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—