Stanovení volných aminokyselin v pivech: srovnání českých a zahraničních značek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021102" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021102 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of free amino acids in beers: A comparison of Czech and foreign brands
Popis výsledku v původním jazyce
The content of 16 free amino acids in 35 beers commercially available in Czech Republic was measured using high-performance liquid chromatography method with pre-column derivatization by AccQ- Tag agent and separation in reverse phase column followed byfluorescent detection. Content of proline, which was the amino acid most commonly found, varied in range from 40 to 250mg/L. Czech beers were characterized by a significantly higher amino acid content in comparison to imported global brands (450.41 vs. 257.53 mg/L). Among individual amino acids, nine amino acids were significantly more concentrated in the Czech beer brands than in the studied foreign brands, and those amino acids were from three distinctive taste groups: bitter tasting amino acid (isoleucine, leucine, lysine, phenylalanine and histidine), bitter sweet amino acids (valine and proline) and salty-umami amino acids (glutamic acid and aspartic acid).
Název v anglickém jazyce
Determination of free amino acids in beers: A comparison of Czech and foreign brands
Popis výsledku anglicky
The content of 16 free amino acids in 35 beers commercially available in Czech Republic was measured using high-performance liquid chromatography method with pre-column derivatization by AccQ- Tag agent and separation in reverse phase column followed byfluorescent detection. Content of proline, which was the amino acid most commonly found, varied in range from 40 to 250mg/L. Czech beers were characterized by a significantly higher amino acid content in comparison to imported global brands (450.41 vs. 257.53 mg/L). Among individual amino acids, nine amino acids were significantly more concentrated in the Czech beer brands than in the studied foreign brands, and those amino acids were from three distinctive taste groups: bitter tasting amino acid (isoleucine, leucine, lysine, phenylalanine and histidine), bitter sweet amino acids (valine and proline) and salty-umami amino acids (glutamic acid and aspartic acid).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Composition and Analysis
ISSN
0889-1575
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000260070400022
EID výsledku v databázi Scopus
—