Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení volných aminokyselin v pivech: srovnání českých a zahraničních značek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021102" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021102 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of free amino acids in beers: A comparison of Czech and foreign brands

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The content of 16 free amino acids in 35 beers commercially available in Czech Republic was measured using high-performance liquid chromatography method with pre-column derivatization by AccQ- Tag agent and separation in reverse phase column followed byfluorescent detection. Content of proline, which was the amino acid most commonly found, varied in range from 40 to 250mg/L. Czech beers were characterized by a significantly higher amino acid content in comparison to imported global brands (450.41 vs. 257.53 mg/L). Among individual amino acids, nine amino acids were significantly more concentrated in the Czech beer brands than in the studied foreign brands, and those amino acids were from three distinctive taste groups: bitter tasting amino acid (isoleucine, leucine, lysine, phenylalanine and histidine), bitter sweet amino acids (valine and proline) and salty-umami amino acids (glutamic acid and aspartic acid).

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of free amino acids in beers: A comparison of Czech and foreign brands

  • Popis výsledku anglicky

    The content of 16 free amino acids in 35 beers commercially available in Czech Republic was measured using high-performance liquid chromatography method with pre-column derivatization by AccQ- Tag agent and separation in reverse phase column followed byfluorescent detection. Content of proline, which was the amino acid most commonly found, varied in range from 40 to 250mg/L. Czech beers were characterized by a significantly higher amino acid content in comparison to imported global brands (450.41 vs. 257.53 mg/L). Among individual amino acids, nine amino acids were significantly more concentrated in the Czech beer brands than in the studied foreign brands, and those amino acids were from three distinctive taste groups: bitter tasting amino acid (isoleucine, leucine, lysine, phenylalanine and histidine), bitter sweet amino acids (valine and proline) and salty-umami amino acids (glutamic acid and aspartic acid).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000260070400022

  • EID výsledku v databázi Scopus