Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lněný olej jako doplněk stravy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900732" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900732 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Lněný olej jako doplněk stravy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The intake of omega-3 essential fatty acids in the diet of industrialized countries population is lower than recommended. This work is monitoring quality of 10 samples of linseed oil (also known as flaxseed oil) sold in retail in packages of 100-260 ml as a supplementary source of omega-3 fatty acids. Linseed oil pressed from traditional varieties (9 samples) have a high proportion of linolenic acid (45.8 to 61.5%) and can be considered as a rich source of omega-3 fatty acids. In this sense, the non-compliant was only one sample obtained from flax bred to produce oil with higher oxidative stability, in which the proportion of linolenic acid was reduced to 1.65%. Content of trans-fatty acids (0.4-1.5%) was from nutritionally point of view insignificant.The degree of oxidation was characterized by a peroxide number that has been in the range of 0.4 to 2.6 mEq. O2/kg. By sensory evaluation were assessed overall impression composed of taste, aroma and colour and rancidity, which was assoc

  • Název v anglickém jazyce

    Linseed oil as food supplement

  • Popis výsledku anglicky

    Příjem esenciálních mastných kyselin řady omega-3 v dietě obyvatel průmyslově vyspělých zemí je nižší než se doporučuje. Práce je monitoringem kvality provedeném u 10 vzorků lněných olejů prodávaných v malospotřebitelských baleních o objemu 100 až 260 mljako vhodný doplňkový zdroj omega-3 mastných kyselin. Lněné oleje získané z tradičních odrůd (9 vzorků) měly vysoký podíl linolenové kyseliny od 45,8 do 61,5 % a lze je považovat za bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin. V tomto smyslu byl nevyhovujícíjen jeden vzorek získaný ze lnu šlechtěného pro produkci oleje s vyšší oxidační stabilitou, ve kterém byl podíl linolenové kyseliny snížen na 1,65 %. Trans-nenasycené mastné kyseliny tvořily nutričně nevýznamných 0,4-1,5 %. Stupeň oxidace olejů byl charakterizován peroxidovým číslem, které se pohybovalo v rozpětí 0,4-2,6 mekv. O2/kg. Ve smyslovém hodnocení byl posuzován celkový dojem složený z chuti, vůně a barvy a žluklost, která souvisí s oxidačními změnami oleje a jeho čerstvostí. Hod

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    70

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    20-22

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus