Lněný olej jako doplněk stravy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900732" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900732 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lněný olej jako doplněk stravy
Popis výsledku v původním jazyce
The intake of omega-3 essential fatty acids in the diet of industrialized countries population is lower than recommended. This work is monitoring quality of 10 samples of linseed oil (also known as flaxseed oil) sold in retail in packages of 100-260 ml as a supplementary source of omega-3 fatty acids. Linseed oil pressed from traditional varieties (9 samples) have a high proportion of linolenic acid (45.8 to 61.5%) and can be considered as a rich source of omega-3 fatty acids. In this sense, the non-compliant was only one sample obtained from flax bred to produce oil with higher oxidative stability, in which the proportion of linolenic acid was reduced to 1.65%. Content of trans-fatty acids (0.4-1.5%) was from nutritionally point of view insignificant.The degree of oxidation was characterized by a peroxide number that has been in the range of 0.4 to 2.6 mEq. O2/kg. By sensory evaluation were assessed overall impression composed of taste, aroma and colour and rancidity, which was assoc
Název v anglickém jazyce
Linseed oil as food supplement
Popis výsledku anglicky
Příjem esenciálních mastných kyselin řady omega-3 v dietě obyvatel průmyslově vyspělých zemí je nižší než se doporučuje. Práce je monitoringem kvality provedeném u 10 vzorků lněných olejů prodávaných v malospotřebitelských baleních o objemu 100 až 260 mljako vhodný doplňkový zdroj omega-3 mastných kyselin. Lněné oleje získané z tradičních odrůd (9 vzorků) měly vysoký podíl linolenové kyseliny od 45,8 do 61,5 % a lze je považovat za bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin. V tomto smyslu byl nevyhovujícíjen jeden vzorek získaný ze lnu šlechtěného pro produkci oleje s vyšší oxidační stabilitou, ve kterém byl podíl linolenové kyseliny snížen na 1,65 %. Trans-nenasycené mastné kyseliny tvořily nutričně nevýznamných 0,4-1,5 %. Stupeň oxidace olejů byl charakterizován peroxidovým číslem, které se pohybovalo v rozpětí 0,4-2,6 mekv. O2/kg. Ve smyslovém hodnocení byl posuzován celkový dojem složený z chuti, vůně a barvy a žluklost, která souvisí s oxidačními změnami oleje a jeho čerstvostí. Hod
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
20-22
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—