Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influencing fatty acid composition of yeasts by lanthanides

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901612" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901612 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61388971:_____/16:00463029

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s11274-016-2093-5" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s11274-016-2093-5</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s11274-016-2093-5" target="_blank" >10.1007/s11274-016-2093-5</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influencing fatty acid composition of yeasts by lanthanides

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The growth of microorganisms is affected by cultivation conditions, concentration of carbon and nitrogen sources and the presence of trace elements. One of the new possibilities of influencing the production of cell mass or lipids is the use of lanthanides. Lanthanides are biologically non-essential elements with wide applications in technology and industry and their concentration as environmental contaminants is therefore increasing. Although non-essential, lanthanides have been proposed (and even used) to produce beneficial effects in plants but their mechanisms of action are unclear. Recently, it was suggested that they may replace essential elements or operate as potent blockers of Ca2+ channels. We tested the effect of low concentrations of lanthanides on traditional biotechnologically useful yeast species (Kluyveromyces polysporus, Saccharomyces cerevisiae, Torulospora delbrueckii), and species capable of high accumulation of lipids (Rhodotorula glutinis, Trichosporon cutaneum, Candida sp., Yarrowia lipolytica). Low concentrations of lanthanum and monazite were conducive to an increase in cell mass and lipids and also higher production of palmitoleic acid, commonly used in cosmetics and medicine, and ?6-linoleic acid which is a precursor of thromboxanes, prostaglandins and leucotrienes.

  • Název v anglickém jazyce

    Influencing fatty acid composition of yeasts by lanthanides

  • Popis výsledku anglicky

    The growth of microorganisms is affected by cultivation conditions, concentration of carbon and nitrogen sources and the presence of trace elements. One of the new possibilities of influencing the production of cell mass or lipids is the use of lanthanides. Lanthanides are biologically non-essential elements with wide applications in technology and industry and their concentration as environmental contaminants is therefore increasing. Although non-essential, lanthanides have been proposed (and even used) to produce beneficial effects in plants but their mechanisms of action are unclear. Recently, it was suggested that they may replace essential elements or operate as potent blockers of Ca2+ channels. We tested the effect of low concentrations of lanthanides on traditional biotechnologically useful yeast species (Kluyveromyces polysporus, Saccharomyces cerevisiae, Torulospora delbrueckii), and species capable of high accumulation of lipids (Rhodotorula glutinis, Trichosporon cutaneum, Candida sp., Yarrowia lipolytica). Low concentrations of lanthanum and monazite were conducive to an increase in cell mass and lipids and also higher production of palmitoleic acid, commonly used in cosmetics and medicine, and ?6-linoleic acid which is a precursor of thromboxanes, prostaglandins and leucotrienes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA14-00227S" target="_blank" >GA14-00227S: Mikroorganizmy jako zdroje esenciálních mastných kyselin se zaměřením na extremofilní kmeny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    World Journal of Microbiology and Biotechnology

  • ISSN

    0959-3993

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    126

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    1-10

  • Kód UT WoS článku

    000379577400004

  • EID výsledku v databázi Scopus